Izrael az arab demokráciától tart

Írta: hir24.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Arab Tavasz által előidézett változások egyre súlyosabb és tartós fenyegetést jelentenek Izrael biztonságára nézve.

 

forrás:hir24.hu

 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint az Arab Tavasz miatti közel-keleti változások súlyos, és évekig elhúzódó biztonsági problémát okoz Izraelnek, többek között a zsidó állam és Egyiptom határán. Ezzel összefüggésben úgy vélte, hogy a zsidó államnak azonnal meg kell erősítenie védelmi és támadó képességeit, ami sok pénzt emészt fel.

A politikus kitért arra, hogy a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet által ellenőrzött Gázai övezetbe továbbra is áramlanak líbiai fegyverek a Sínai-félszigeten keresztül, amely Egyiptomhoz tartozik. Úgy becsülte, hogy a Gázai övezetbe már több mint tízezer rakéta jutott el, köztük 40 kilométeresnél nagyobb hatótávolságúak.

Netanjahu arra figyelmeztette Egyiptomot, hogy búcsút inthetnek az Egyesült Államoktól kapott pénzügyi támogatásnak, ha Kairó felmondaná a két ország közötti békeszerződést, amelyhez az Arab Tavasz alatt megbuktatott Hoszni Mubarak elnök hűen tartotta magát.

Netanjahu úgy vélte, az izraeli-egyiptomi békeszerződés mindkét ország számára nagy vívmány, de az (egyiptomi) utcákon megnyilvánuló Izrael-ellenes harag politikai célokat szolgáló ütőkártyává válik. A kormányfő arra célzott, hogy Egyiptomban nőtt a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista szervezet befolyása, s e szervezet már követelte a békeszerződés felülvizsgálatát, bár lehetséges felmondásával még nem hozakodott elő.
 

[popup][/popup]