A New York Times is írt a tüntetésről

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy nappal az új, “többségi” alkotmány hatályba lépése után több ezren
tüntettek az alaptörvény ellen, számol be terjedelmes tudósításban a
budapesti eseményekről a New York Times európai online kiadása, aminek
címlapján vezetőanyag volt a tüntetés, mint azt a Hettie nevű
mikroblogger jelezte is. 

 

forrás: index.hu

 

A lap azt írja: bár korábban is voltak tüntetések, most első alkalommal tudtak közös demonstrációt szervezni az ellenzéki pártok és a civil szervezetek az európai és az egyesült államokbeli kritikák ellenére elfogadott alaptörvény ellen, miközben a fényes üzletekkel teli Andrássy úton található Operában a kormány különleges gálaműsorral ünnepelte azt. A lap szerint a Fidesz kétharmados hatalmát arra használta fel, hogy kormányzati befolyást biztosítson a médiában, gyengítse az igazságszolgáltatás demokratikus kontrollját, a múlt hónapban pedig a kormány bírálói szerint meggyengítette a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét is.

A New York Times címlapjának vezetőanyag volt Budapest
A lap idézi az 56 éves Kollár Tamást, aki azt mondja, megszűnt a demokrácia Magyarországon és a köztársaságot is elvették tőlünk”, arra utalva, hogy az ország nevét Magyar Köztársaságról Magyarországra változtatták meg. A lap megemlíti Kónya Péter beszédét is a tüntetésről, aki szerint Orbán Viktor elfelejti, hogy a hatalom népé és azt vissza fogják szerezni tőle. A New York Times tudósítása szerint Orbán Viktor és kormánya szerint az alkotmányon és a törvényeken végrehajtott változásokkal választási ígéretüket teljesítik, hogy végre lebontsák a régi rendet és megszabaduljanak a kommunizmus örökségétől.

A Reuters harmincezres tüntetésről ír. A hírügynökség szerint az emberek azért tüntettek, mert attól tartanak, hogy a Fidesz-kormány meggyengíti a demokratikus intézményeket és bebetonozza hatalmát. A 2010-ben kétharmados többséget szerzett párt átírta az alkotmányt, a kabinetet otthon és külföldön egyaránt azzal bírálják, hogy aláássa a fékek és ellensúlyok rendszerét, áll a tudósításban.

 

[popup][/popup]