Hanukarácsonyi fesztivál

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Negyed6Negyed7 Fesztivál a Hanuka nyolc napján át, december 20. és 28.
között kínál izgalmas programokat a budapesti hatodik és hetedik
kerületben – a vásárlásban vagy a bejglievésben megfáradt
karácsonyozóknak is, hiszen idén egybeesik a zsidó és keresztény ünnep, a
Hanuka és a karácsony.

forrás:origo.hu

“Budapest belvárosának egykori zsidónegyedében mindenki megtapasztalhatja azokat a  mindennapi csodákat, melyek etnikai, vallási vagy kulturális különbözőségeinken túlmutatva a szeretet és a fény nagy közös ünnepévé varázsolják Hanuka nyolc napját” – írják a Negyed6Negyed7 Fesztivál szervezői, akik a maguk részéről mindent megtesznek, hogy ez valóban így is legyen a hanukai, vagy éppen hanukarácsonyi fesztiválon. A hanukarácsony szó egyébként az angol Chrismukkah mintájára született és a zsidó és a keresztény ünnepi szokások keveredésére utal: sokan gyújtják meg a nyolcágú hanukai menóra gyertyáit és állítanak karácsonyfát is. A magyarországi hanukarácsonyról Balog Gábor és Rékai Miklós készített érdekes dokumentumfilmet, amely a két ünnep kapcsolódási pontjairól és különbségeiről szól.

A december 20-tól 28-ig tartó fesztivál tökéletes kapcsolódási pont lehet: a programkínálat a koncertektől és buliktól kezdve a közösségi főzésen át a beszélgetésekig, kincsfelfedező sétákig és kézműves foglalkozásokig terjed. Remek alkalom arra, hogy a karácsonyozók a készülődés közepette pihenőt tartsanak vagy a két ünnep között kimozduljanak otthonról.

A szervezők a jótékonykodásra is gondoltak, december 23-ig várják a ruhákat, konzerveket, takarókat a budapesti Sirályban, a Király utcában, ahol minden este meggyújtják a hanukai menórát. Az adományokat a Kürt Nappali Centrumba szállítják, ahonnan a rászorulókhoz kerülnek. Az adományozók pedig fesztiválkártyát kapnak, amellyel kedvezményekhez juthatnak a programhelyszíneken.

Kedden hatkor a Csányi és a Király utca sarkán flashmobbal indul a fesztivál. A performansz során felfestik az 1911 és 1940 között közlekedő 2-es villamos egykori vonalát, amely a Klauzál tér és a Király utca között járt.  Izgalmasnak ígérkezik még aznap Abate Berihun izraeli-etióp szaxofonos-énekes és a Qualitons közös koncertje a Gozsdu Manó Klubban. Szerdán a Sirályban kézműves foglalkozás lesz, a Kék Ló Fashion Pubban pedig Karafiáth Orsolya költőnő fogja szóra bírni a ruhákat – bármit is jelentsen ez.

Csütörtökön a Fogasházban pótolhatjuk az elmaradt ajándékok beszerzését, ugyanis last minute kirakodóvásárt tartanak, Chrismukkah Bazár néven. Este a Lámpásban a Delalamm zenéje ringat karácsonyi, vagy hanukai hangulatba. Pénteken a gasztro-programot választanánk, a Mika Tivadarban Fűszeres Eszter blogger hanukai fánkjait lehet kóstolni. Szombaton és vasárnap a Sirályban lesz a központ, 24-én ZuSammen koncert, 25-én pedig futárkarácsony – tehát buli. Hétfőn a Doblóban 30%-os kedvezménnyel kóstolhatjuk a borokat, miközben az Orgon Albert Duó zenél.

Kedden délután városi sétán fedezhetjük fel a negyed street art-alkotásait graffitiktől a stencilig. Este a Social Action Exchange csoport szervez izgalmas közösségi főzési akciót, amelyhez bárki csatlakozhat, aki a hetedik kerületben lakik és szívesen látna vendégül egy kisebb-nagyobb társaságot. Szerdán zárul a program, a buli az Ankerben lesz.
 

Címkék:gasztronómia

[popup][/popup]