Izraeliek mentették ki a fuldokló irániakat a tengerből…

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A 27 éves Nimrod Machani négy évig dolgozott vízi mentőként a Tel
Aviv-i parti őrségnél. Édesapja pedig, a 60 éves Shimshon évekig
tengerészként szolgált, a hajóutak között pedig ő is vízi mentőként
tevékenykedett Tel Avivban.

 

 

forrás: atv.hu / ynetnews.com

 

…Mikor megmentőik megmondták nekik, hogy izraeliek, felpattantak és sietve távoztak.

 

Két éve Shimshon Thaiföldre költözött, ahol a helyi turisták számára egy szörfökkel foglalkozó vállalkozásba kezdett. Mikor Izraelben véget ért a nyári szezon, Nimrod elhatározta: meglátogatja Thaiföldön élő apját, és segít neki az új üzlet beindításában. A múlt héten apa és fia szokásos napi evezős útjára indult – méghozzá olyan trópusi melegben, amikor a dolgok egy pillanat alatt megváltozhatnak. És valóban, a visszaúton az időjárás hirtelen megváltozott: a szél feltámadt, és a hullámok magasra csaptak.

Hirtelen két úszóra lettek figyelmesek, akik segítségért kiabáltak. „Kajakjuk felborult a viharban, és elsodródott, magukra maradtak a vízben, nem sok esélyük volt a túlélésre” – emlékezett vissza Shimshon. A két vízi mentő a két fuldokló férfihoz evezett. „Mikor odaértünk hozzájuk, már a végkimerülés határán voltak” – jegyezte meg Nimrod. „Felvettük őket a csónakba, és kieveztünk velük a kilométernyire lévő partra” – tette hozzá a fia. A két férfi 45 percig küzdött a hullámokkal és a széllel, hogy a két kajakost a csónakba emelje. „Mikor magukhoz tértek, és beszélgetni kezdtek egymással, észrevettem, hogy perzsául beszélnek. Iránban születtem, így beszélem a nyelvet. Perzsául mondtam nekik: ne féljenek, jó kezekben vannak” – emlékezett vissza Shimshon.

Amikor partot értek, a Mundar és Ali néven bemutatkozó két férfi megölelte, megcsókolta megmentőit, és megköszönték, amit értük tettek. „Mikor mondtuk nekik, hogy izraeliek vagyunk, felpattantak és sietve távoztak” – közölte Nimrod.

 

[popup][/popup]