Újabb rejtélyes detonáció rázta meg Iránt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az iráni Fársz hírügynökség közlése szerint hatalmas detonáció rázta meg
az ország egyik legnagyobb városát, egy nukleáris létesítmény
közelében. A jelentést nem sokkal a közlést követően eltávolították a
honlapról – katonai tisztviselők pedig tagadják a detonációt.

 

 

forrás:  atv.hu / YNet

 

Szűk két hete, máig tisztázatlan körülmények között robbant fel valami egy iráni rakétabázison Teherántól 45 kilométerre. A detonáció olyan erejű volt, hogy a fővárosban is lehetett érezni a lökéshullámot. Tizenheten azonnal meghaltak, köztük Hasszán Tehráni Mokaddam, az iráni ballisztikus rakétaprogram egyik kulcsfigurája. Hétfőn újabb robbanásról számolt be az iráni Fársz hírügynökség: ezúttal Iszfahánban történt az eset. A később eltávolított közlés szerint délután 2 óra 40 perckor robbant fel valami, amit városi források szerint Iszfahánban is hallani lehetett.

A hírügynökség szerint katasztrófavédelmi erőket vezényeltek ki a helyszínre, amelyek megerősítették a robbanás tényét, de áldozatokról nem számoltak be. Az izraeli Jediót Ahronót (Ynet) online portálja arra emlékeztet, hogy Irán uránium-átalakító laboratóriuma található Iszfahán mellett. A robbanásról a tartományi biztonsági parancsnok, Muhammad Mahdi Iszmaíli azt mondta, hogy „egyelőre nem kapott pontos információt az esetről, de az incidenst vizsgálják”.

A Ynet szerint azonban hamarosan eltűnt a közlés az Iráni Forradalmi Gárdához közel álló Fársz hírügynökség oldaláról. Hétfő délután ezt követően egymásnak ellentmondó jelentések kezdtek el megjelenni: az iszfaháni tartomány kormányzó-helyettese a Mehr hírügynökségnek azt mondta, hogy nem is volt közlés arról, hogy komolyabb robbanás rázta volna meg a térséget.

Ennek ellenére a hírügynökség egy másik iráni forrásra hivatkozva azt írta, hogy mégis volt robbanás Iszfahán közelében, de az egy benzinkút volt.

Ezzel párhuzamosan egy iszfaháni tartományi igazságügyi tisztviselő azt mondta az Iszna iráni hírügynökségnek, hogy az egész városban hallani lehetett egy robbanásra emlékeztető dörejt.

 

[popup][/popup]