Zsidó levelező partnere volt évekig Kadhafinak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A volt líbiai vezető halála után sorra kerülnek elő azok az emberek,
akik furcsa, esetenként egészen bizarr kapcsolatban álltak Kadhafival.
Ilyen például az a brooklyni virágárus, aki éveken át levelezett a volt
diktátorral.

 

 

forrás:hvg.hu

 

A 81 éves Louis Schlamowitz a hatvanas évek óta írt leveleket Kadhafinak, amiért cserébe tucatnyi választ és autogrammal ellátott fényképeket kapott a líbiai vezetőtől – írja a Népszabadság a New York Post beszámolója alapján.

Az idős úriembernek egész élete során egyetlen hobbija volt, a levelezés. Ezt viszont oly mértékben űzte, hogy üzenetei elől Harry Trumantól kezdve az iráni ajatollahig senki sem menekülhetett. Kadhafinak címzett első levelét nem sokkal annak hatalomra kerülése után, 1969-ben írta.

Akkor gratulált neki, hogy Líbia új vezetője lett, és azt kívánta, hogy minél hosszabb ideig maradjon meg ezen a poszton egészségben, boldogságban. A levél végén arra kérte, hogy küldjön fotót magáról, amelyet nagyjából egy hónappal később egy rövid üzenettel együtt megkapott. Louis Schlamowitz azt mondta: jó kis levelezőtárs volt Kadhafi, minden karácsonykor képeslapot küldött neki, de politikai ügyekben is elmondták egymásnak a véleményüket.

A kapcsolattartás az idős férfi szerint sok fejfájást okozott neki, mivel időnként megjelentek nála a CIA ügynökei, és Kadhafival vagy az iráni ajatollahhal való kapcsolatáról kérdezgették őt. Ám miután egyszer megmutatta nekik fényképalbumát, az ügynökök nem keresték többet, mert Schlamowitz szerint rájöttek: mindez nem több hobbinál.

A virágzó kapcsolatnak végül mégis vége szakadt: az 1988-as lockerbie-i katasztrófa vetett neki véget, melyben 270-en vesztették életüket líbiai bombák miatt. Schlamowitz erre a hírre minden kapcsolatot megszakított kedvencével.

A BBC online kiadásában is beszámolnak Kadhafi egykori levelezőpartneréről. A cikk szerint brooklyni lakásában hatvan albumot töltenek meg azok a levelek és dedikált fotók, amelyeket a 81 éves, zsidó származású Louis Schlamowitz a világ vezetőitől, mozisztároktól, élsportolóktól kapott. Az idős férfi évtizedek óta írta leveleit, amelyekre többnyire jött válasz. Nem reagált személyesen többek között II. Erzsébet, legalább is eddig nem – jegyzik meg a cikkben.

Louis Schlamowitz első levelét még 1953-ben írta, amikor az amerikai hadsereg tagjaként Koreában volt. Egyik barátja javaslatára karácsonyi képeslapot küldött a Fehér Házba Harry Truman elnöknek, akitől végül válasz érkezett.
 

[popup][/popup]