A nácikhoz hasonlítják a kóser vágás ellenzőit

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Tiltakoznak a rabbik, szerintük a vallásszabadság korlátozását jelenti a
kóser vágás tilalma Hollandiában. A lengyel főrabbi emlékeztet: a
schitát utoljára a nácik tiltották be Európában.

 

forrás: mindennapi.blog.hu

A rituális vágásról szóló holland törvénytervezet volt az európai zsidó vezetők varsói találkozójának a témája. A mostani volt a legnagyobb rabbitalálkozó Lengyelországban a II. világháború óta. A lengyel zsidó közösséget, mely a második legnagyobb volt a világon, a nácik gyakorlatilag megsemmisítették.

A holland parlament júniusban fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely előírná, hogy az állatokat vágás előtt el kell kábítani, hogy ne szenvedjenek felesleges fájdalmat. A jogszabályt a holland Állatvédők Pártja terjesztette elő – az alsóház döntését követően még a felsőháznak is el kell fogadnia.

A zsidó kóser vágás (schita) során azonban az állatok végig teljesen tudatuknál vannak. Zsidó és muszlim csoportok egyaránt azt állítják, hogy a szabályszerűen végrehajtott rituális vágás megfelel az állatjóléti előírásoknak, és a holland törvénytervezet, melyről decemberben szavaz majd a holland parlament felsőháza, korlátozza a vallásszabadságot. Mostanra a vita már az 1,2 milliós hollandiai muszlim kisebbséggel szembeni ellenségeskedés egyik központi kérdése lett. A Hollandiában élő zsidó népesség viszonylag kicsi, mintegy 50 ezer főt számlál.

A rabbik szerint náci emlékeket ébreszt

„Kell, hogy legyen egy pont, ahol a vallási jogok és az állatok jogai összeegyeztethetők – ami számunkra komikus, mivel a kóser vágás humánus megoldás” – mondta Lengyelország főrabbija, Michael Schudrich. A főrabbi azt nyilatkozta az AFP hírügynökségnek, hogy a schitát Európában utoljára a nácik tiltották be, de hozzátette, hogy „bár senki nem állítja, hogy Hollandia náci ország lenne, ez az ügy mégis nyilvánvalóan nagyon rossz emlékeket ébreszt a zsidókban”. Szerinte a holland tilalom nem annyira a rituális vágásról, mint inkább „a kisebbségi csoportokkal kapcsolatos belső társadalmi problémákról” szól.

A Holland Állatvédő Párt (Partij voor de Dieren) vezetője, Marianne Thieme visszautasítja,
hogy a törvényjavaslat a vallási kisebbségek elleni támadás lenne. Azt mondja, a törvényre szükség van, mert a tudományos vizsgálatok egybehangzóan igazolják, hogy az állatok szenvednek és rettegnek, ha levágásuk előtt nem kábítják el őket, a jelenlegi szabályozás azonban a rituális mészárszékek esetében kivételt tesz.

[popup][/popup]