Bekeményített az USA: nem ad pénzt az UNESCO-nak a palesztinok miatt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Egyesült Államok hétfőn bejelentette, hogy felfüggeszti az ENSZ
Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének, az UNESCO-nak a
finanszírozását, miután a szervezet megszavazta a Palesztin Hatóság
teljes jogú tagságát.

 

 

forrás: hvg.hu

 

“Hatvan millió dollárt kellett volna átutalnunk az UNESCO-nak novemberben, de nem tesszük meg” – jelentette ki újságíróknak Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette, hogy Palesztina UNESCO-felvétele automatikusan elindít egy olyan törvénykezési folyamatot, amely megtiltja az Egyesült Államoknak az UNESCO finanszírozását.

Az Egyesült Államok, Izrael szövetségese az 1990-es években fogadott el olyan törvényt, amely megtiltja bármely szakosított ENSZ-szervezet finanszírozását, amely teljes jogú tagként felveszi a Palesztin Hatóságot.

Az UNESCO hétfőn Párizsban 107 igen, 14 nem és 52 tartózkodás mellett teljes jogú tagjai közé vette be a Palesztin Hatóságot. A Fehér Ház korainak és kontraproduktívnak nevezte a döntést. “Az egyetlen utat egy palesztin állam létrehozásához a közvetlen tárgyalások jelenthetik” – mondta David Killion, az Egyesült Államok UNESCO-képviselője.

“Palesztina felvétele az UNESCO-ba a jog, az igazság és a szabadság győzelme” – mondta Mahmúd Abbász palesztin elnök, akit szóvivője, Nabíl Abu Rudeina idézett. A döntés után hétfőn Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egyeztetett lépést sürgetett, hogy biztosítsák az UNESCO finanszírozását, miután a Palesztin Hatóság felvétele amerikai pénzügyi retorziókkal járhat. “Együtt kell dolgoznunk olyan gyakorlati megoldásokon, amelyek révén megőrizhetők az UNESCO pénzügyi forrásai” – jelentette ki Ban Ki Mun New York-i sajtótájékoztatóján.

Az orosz dumában üdvözölték a hétfői döntést. “Ez kétségkívül abszolút helyes és kedvező döntés” – jelentette ki Leonyid Szluckij, az alsóház külügyi bizottságának első elnökhelyettese. Szluckij szerint “újabb fontos lépést történt a független palesztin állam nemzetközi elismerésének folyamatában”, ami szerinte sikerrel végződik majd. A képviselő nem bocsátkozott jóslásba azzal kapcsolatban, hogy mikor lesz a Palesztin Hatóság az ENSZ teljes jogú tagja.
 

[popup][/popup]