Az ellenzéké volt az utca október 23-án

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az idei október 23-a az ellenzéké volt, Orbán Viktor Brüsszelbe utazott,
a Fidesz nagygyűlése és a szép idő is elmaradt. A hol szemerkélő, hol
szakadó esőben tízezrek mentek el az egymilliósok tüntetésére
megmutatni, hogy nem tetszik nekik a rendszer, a Jobbik pedig
rendszerváltó programot hirdetett.
 

 

 

forrás: index.hu

 

A tavalyi nyugodt, piknikhangulatú ünneplés után az idei október 23-át két nagyobb ellenzéki tüntetés uralta: a Jobbik körülbelül ezer fős nagygyűlése és az Egymillióan a sajtószabadságért csoport többtízezres megmozdulása.

Az elmúlt évek hagyományát megszakítva Orbán Viktor nem mondott beszédet, a Fidesz-gyűlés is elmaradt, mert a miniszterelnök Brüsszelbe utazott az Európai Tanács elnöke által összehívott csúcstalálkozóra. A három közjogi méltóság közül csak Schmitt Pál államfő volt itthon, Kövér László házelnök ugyanis Brazíliában járt hivatalos látogatáson, ahol a Sao Pauló-i magyar közösségekkel is találkozott.

Az egymilliós tüntetés alaphangját a Nem tetszik a rendszer reklámdal adta meg. Most még többen mentek el, mint tavasszal, a szervezők szerint százezren is voltak. Papp Réka Kinga a Hallgatói Hálózattól arról beszélt, hogy az erőszakmentes tiltakozások minden formája elképzelhető. Jónás Marianna szociálpedagógus az elesettek védelmében emelt szót. A tömegben néha felzúgott az Orbán, takarodj!. Dénes Balázs, a TASZ ügyvivője szerint meg kell üzenni a hatalomnak, milyen rendszert szeretnének a demokraták, és a munka még csak most kezdődik. Juhász Péter az Egymillióan a sajtószabadságért szóvivője bejelentette: március 15-én újabb demonstrációt tartanak, ahol megválasztják az ország alternatív köztársasági elnökét.

A Jobbik József Attila utcai nagygyűlése nagyrészt a bank-tank rímpárra épült, arra a gondolatra, hogy az elnyomást ma a bankok jelképezik, Vona Gábor szerint Orbán is a bankokért ment Brüsszelbe. A pártelnök a kormányt bírálta, és “rendszerváltó programot” hirdetett. A rendezvényt a Kalapács együttes koncertje zárta, majd a párt ifjúsági tagozata – ahogy azt előre bejelentették – fáklyákkal átvonult a Rádió elé. (Videónk a Jobbik gyűléséről itt.)

Nem a Jobbik rendezvénye volt az egyetlen, amelyről levált egy kisebb csoport. Az egymilliós tüntetésről a Magyar Szolidaritás egy ezerfős csoportja szakadt le, és elindult a Duna-parton a Szabadság tér felé, hogy ott mécsest gyújtsanak a 2006-os tévéostrom rendőr sérültjeinek tiszteletére.

A szemerkélő esőben kezdetben mindössze tizennyolcan gyűltek össze az LMP hívására a Műegyetemnél, és a megemlékezők létszáma később sem nagyon nőtt. József Attilát idézve a megőrült sátánt is transzparensükre vették, a szónokok a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről és egy új diktatúráról beszéltek.

Az MSZP-nek nem volt saját rendezvénye, de sok politikus ment el szimpatizánsként az egymilliósok tüntetésére, az MSZP szóvivője és a Societas elnöke pedig felavatta “Orbán Viktor hűlt helyét” az Astoriánál, a Fidesz korábbi nagygyűléseinek helyszínén.

A Főváros megemlékezése idén a Magyar Rádiónál volt. A jajongókat és hivatásos bajkeverőket emlegető Tarlós István főpolgármesterre pár száz fős hallgatóság volt kíváncsi. Tarlós védelmébe vette az Új Színházra vonatkozó döntését, és Budapest érdekében összefogásra kérte a parlamenti erőket és a kerületek vezetését. (Videónk Tarlós István beszédéről itt.)

A Corvin közben a forradalom cigányhőseire emlékeztek délelőtt. Megkoszorúzták a 17 évesen agyonlőtt Szabó Ilonka emléktábláját is.

Tavaly a legnépszerűbb helyszín a Kossuth tér volt. A programokat –  például a parlamenti nyílt napot vagy a gyerekrajz-versenyt – idén is megrendezték, de a hangulat a rossz idő miatt nem volt ugyanaz. Míg tavaly a napsütésben sokan heverésztek még a fűben is, a gyerekek idén a szakadó esőben az aszfalt helyett papírra rajzolhattak a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt, a színészek pedig egy sátor alatt olvastak fel a forradalom irodalmából.
 

[popup][/popup]