Kedden mutatják be az új Kertész-kötetet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Október 18-án tartják Kertész Imre Mentés másként – Feljegyzések
2001–2003 című új kötetének bemutatóját a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

 

 

forrás:kultura.hu

 

Kertész Imre 2001 és 2003 között írott naplója izgalmas és elgondolkodtató olvasmány. Kertész ekkor dönti el, hogy Budapestről Berlinbe költözik, 2002 őszén megkapja az irodalmi Nobel-díjat, közben próbálja befejezni Felszámolás című regényét, a háttérben leomlanak az ikertornyok és az európai demokráciának új kihívásokkal kell szembenéznie. A Nobel-díj felfokozottsága az önértelmező Kertészt különösen fogékonnyá teszi a reflexióra.
 
A Mentés másként lapjain a legszemélyesebb, legintimebb életkérdésekhez szervesen kapcsolódnak korunk irodalmi, filozófiai problémái. A 2001 és 2003 között vezetett naplóból kiderül hogyan élte meg Kertész Imre a Nobel-díj körüli világszenzációt, mit látott és mit álmodott, mi a véleménye az ezredforduló politikai káoszáról, és hogy miképpen menthető másként a szabadság és a személyiség.
 
A könyvről október 18-án 17 órától Dávidházi Péter irodalomtörténész, Sándor Iván író, esszéista, Selyem Zsuzsa esszéista, kritikus és Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője beszélget a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A kötetből Bartis Attila olvas fel.
 

[popup][/popup]