Izraeli családok Salit szabadon engedése ellen perelnek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Terroristákat is elengednének az izraeli katonáért cserébe. A Legfelsőbb bíróságon támadják a döntést.

 

 

forrás: index.hu

 

Az izraeli Legfelsőbb bíróság foglalkozik hétfőn azoknak az ügyével, akik ellenzik az izraeli katona. Gilád Salit szabadon engedését. A bírósághoz vasárnap érkezett három petíció, azt követően, hogy nyilvánosságra hozták a túszcsere keretében szabadlábra helyezendő palesztinok első csoportjának neveit.

“Petíciónk célja, hogy megakadályozzuk ezt az őrültséget. Nagyon félünk attól, hogy a terror újra teret nyer az utcákon. Újra gyilkolni kezdenek az éttermekben, kávézókban, éjszaka az ágyunkban, óvodákban és iskolákban” – nyilatkozta a CNN-nek Meir Schijveschuurde, akinek szülei és három testvére halt meg egy 2001-es merényletben, amelyet a Sbarro pizzériában követtek el. Tiltakozott még két másik család, akik egy 2003-as haifai buszrobbantásban vesztették el szeretteiket.

Múlt héten a terror áldozatainak szövetsége intézett petíciót a Legfelsőbb bírósághoz, hogy föggesszék fel a szabadon bocsátási folyamatot addig, amig át nem vizsgálták a szabadon engedésre szántak névsorát.

Terroristák a listán
A most nyilvánosságra hozott listán 477 palesztin név szerepel, köztük olyanok, mint Ahlam Tamimi, aki a Sbarro pizzéria felrobbantása miatt tölti életfogytiglani börtönbüntetését, vagy Amneh Muna, aki szintén életfogytiglani börtönbüntetését tölti egy 16 éves izraeli fiú meggyilkolásáért. Marwan Barghouti pedig halálos merényletekért kapott hasonlóan súlyos büntetést.

Az izraeliek összesen 1027 palesztin foglyot helyeznek szabadlábra, amelyért cserébe a Hamasz egyetlen embert, a 2006-ban elrabolt Gilad Shalitot engedi el. Az első cserét keddre, a másodikat az év vége felé tervezik. A fogolyokat egyébként különböző megszorításokkal engedik szabadon: lesznek, akik nem hagyhatják el az országot, vagy mozgásukról kell beszámolniuk a rendőrségen.

A többség támogatja a fogolycserét
Az izraeliek többsége ugyanakkor támogatja a Hamász palesztin iszlamista szervezettel kötött fogolycsere-megállapodást:

A felmérés szerint az izraeliek 79 százaléka helyesli az alkut, míg 14 százalék ellenzi. A Gázában öt éven át fogva tartott Salit és a palesztin foglyok első csoportja, 477 ember kedden nyeri vissza szabadságát.
 

[popup][/popup]