Újabb emberrablásokat tervez a Hamasz terrorszervezet

Írta:   - Rovat: Hírek - lapszemle

Abu Obajda, a Hamasz fegyveres szárnyának a szóvivője közölte, hogy
addig folytatják az emberrablásokat, amíg ki nem szabadítják az összes
palesztin foglyot. 

 

 

forrás:atv.hu

 

A tervek szerint kedden érkezik vissza Izraelbe az öt éve elrabolt katona, Gilád Sálit, akiért cserébe ezer terroristát engednek szabadon, köztük több palesztin tömeggyilkost, akik összesen mintegy 300 izraeli haláláért felelősek.
Az al-Háját című arab nyelvű londoni napilap szerint Izrael felajánlotta a Hamasznak, hogy később sem tekinti célpontnak azokat a foglyokat, akiket most szabadon engednek.

Cserébe azt kérték, hogy a palesztin terrorszervezet se próbáljon meg katonákat elrabolni a jövőben. A Hamasz azonban elutasította a megegyezést, mert úgy látják, hogy Gilád Sálit elrablása egyértelmű siker volt a számukra. Azzal számolnak, hogy 7 izraeli katonáért akár mind a hétezer palesztin foglyot kiszabadíthatják. „Népünk most learathatja a dzsihád egyik állomásának a gyümölcsét. Kiálltuk itt Gázában a háborút és az ostromot. Mártírjainkkal fizettünk az elnyomásért, amit Sálit kiszabadításának a jelszavával erőltettek ránk.” – mondta a pénteki ima után a terrorszervezet gázai vezetője, Iszmáil Hánije.

A Hamasz sikernek értékeli azt is, hogy a foglyok túlnyomó többsége visszatérhet otthonába, nem csak a Gázai-övezetbe, hanem a Nyugati-partra is. Így erősíthetik befolyásukat a Mahmúd Abbász ellenőrzése alatt álló területen. A Palesztin Hatóság nemzetközi körúton tartózkodó vezetője óvatosabban üdvözölte a fogolycserét. „Minden fenntartásunk ellenére úgy véljük, hogy a fogolycsere jó dolog, mert minden palesztin rab megérdemli a szabadságot.” – nyilatkozta Abbász a francia elnökkel való találkozója után.

Az izraeli miniszterelnök szerint azért vállalták az áldozatot Sálit kiszabadításáért, mert felelősséget vállaltak minden katona életéért.

 

[popup][/popup]