Bizarr: nem kell nyomkodniuk a zebránál a hívő zsidóknak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Majd’ hárommilliárd forintjába került a londoni közlekedési vállalatnak,
hogy átépítsen egy forgalmas útkereszteződést, miután a közeli
zsinagóga vezetői panaszkodtak, hogy Sabbath idején nem használhatják a
zebráknál elhelyezett elektronikai nyomógombokat.

 

 

forrás:bors.hu

 

Tiszteletben tartják a különböző vallási szokásokat Nagy-Britanniában, így a britek különösen érzékenyek az ortodox zsidók kívánságaira is. Ezt bizonyítja, hogy a fővárosi közlekedési vállalat egy közeli zsinagóga kérésére nyolcmillió fontos (2,75 milliárd forint) költségen tíz hónapon át végzi London egyik legforgalmasabb útkereszteződésének, a Henlys Cornernek az átalakítását.

A jelzőlámpák teljesen automatikusan működnek majd, így megszüntetik a gyalogos átkelőhelyeknél található nyomógombos szerkezeteket, amivel a zöld jelzést lehet felgyorsítani. A nagy látogatottságú Finchley United zsinagóga vezetői jelezték, hogy tilos az elektronikai eszközök használata a Sabbath idején a szigorú orthodox zsidó vallási szabályok szerint, és ez sok kellemetlenségek okoz a hívőknek. Habár a teljes átalakítás csak decemberben fejeződik be, már a mostani hétvégén, a Sabbath idején úgy lesznek beállítva a lámpák, hogy a járókelők másfél percenként átkelhessenek a zebrán. A közlekedésiek szerint ez nem okoz majd fennakadásokat.

Habár az eruv, a zsidó jog enyhébb változata, engedélyezi a Sabbath idején is a lakáskulcs zsebben hordását, illetve babakocsi vagy tolókocsi tolását hat mérföldes körzetben, az is tiltja az elektronikus eszközök használatát.
 

[popup][/popup]