Múzeumba került az auschwitzi rabzubbony

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Montreal – Kilencvenhetedik születésnapja volt Nemenoff-Gellért Irmának,
de ő ajándékozott, abban a reményben, hogy ajándéka mementó gyanánt
szolgál a történelem legsötétebb korszakát illetően.

 

 

forrás:nepszava.com

 

Irma néni most látta elérkezettnek az időt, hogy az 1944 óta megőrzött csíkos rabzubbonyt egy montreáli Soá-múzeumnak ajándékozza – mint mondta, elsődlegesen a fiatal nemzedékek okulására.

A Montreal Holocaust Memorial Centre-be került darab igazi ritkaság: a Vészkorszakot túlélőkre általában nem az volt a jellemző, hogy őrizgették megpróbáltatásuk e gyűlölt emlékét, sokkal gyakrabban megszabadultak tőle, aki tehette, rabgúnyáját a tűzre vetette.

A felsőtestre szabott ruhadarab inkább vastag ingre emlékeztet, a rabnyelv mégis zubbonynak nevezte el. Szürke-kék csíkos, sötét gombokkal. Zsebeket nem varrtak rá, hogy ne lehessen vele élelmet vagy mást csempészni, az elején látható viszont az U-609 jelzés. Az U betű Ungarnt, Magyarországot jelentette.

Irma néni egy éve határozta el, hogy a múzeumnak adományozza a tárgyat, de hónapok kellettek, mire rászánta magát arra, hogy megváljon tőle. Ez volt az a ruhadarab, amit rendszeresen elővett, ha fel akarta eleveníteni a fájdalmas emlékeket. Ez volt az egyetlen bizonyítéka arra, hogy megjárta Auschwitzot.

Mielőtt a náci és hungarista barbárság tönkretette a fiatalságát

Gellért Irma nénit és első férjét 1944-ben, Magyarország német megszállását követően hurcolták Auschwitzba. A férfit azonnal gázkamrába küldték, az asszonyt munkára szelektálták. Irma néni úgy véli, két dolognak köszönheti, hogy túlélte a haláltábort. Az egyik az volt, hogy több nyelven beszélt, és azon nyomban beosztották tolmácsnak. A másik: gyermektelen volt. A fiatal anyák haltak meg a leggyorsabban.

Irma nénit Auschwitzból Mauthausenbe hurcolták, ott érte a felszabadulás. Később az amerikai kormánynak és az ENSZ-nek dolgozot; új hazájába, Kanadába 1946-ban érkezett meg.

 

[popup][/popup]