Bocsánatot kért náci múltjáért a Hugo Boss

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Bocsánatot kért múltjáért a Hugo Boss német divatház, amely a nácik
egyenruháit gyártotta Adolf Hitler Németországában. Nácik nélkül ma a
márka sem létezne: a céget ezek a megbízások mentették meg a csődtől.

 

forrás:nol.hu

 

A Hugo Boss náci rezsimben játszott szerepéről egy most megjelenő könyvben lehet részleteket olvasni. A kötet a cég támogatásával készült. Roman Köster művében részletesen leírja, miként alkalmazott a háború idején kényszermunkásokat Hugo Ferdinand Boss Németország déli részén, Metzingenben üzemelő gyára.

Boss 1931-ben csatlakozott a nemzetiszocialista párthoz (NSDAP), a pártmegrendelések segítettek neki elkerülni a csődöt. Üzemében 140 kényszermunkás dolgozott a háború alatt, főként nők. 1940 októbere és 1941 áprilisa között 40 francia hadifoglyot is dolgoztatott, de lengyel hadifoglyok is megfordultak a gyárban.

A Hugo Boss – amelyet a múltban gyakran csak Hitler szabójaként emlegettek – azért támogatta Köster kutatásait, hogy „világos és objektív” tényekkel szolgáljon a múltjáról szóló diskurzusban. A cég weboldalán úgy fogalmaz, „legmélyebb megbánását” kívánja kifejezni azok felé, akik megszenvedték a Hugo Ferdinand Boss üzemének „nemzetiszocialista uralom alatti keménységét”. A divatház az 1950-es évektől gyártja világhírű öltönyeit, a kötet a márka 1924 és 1945 közötti éveivel foglalkozik.

A divatház alapítója egyébként „csak” gyártotta, és nem tervezte a német nácik uniformisait – így a Wehrmachtét, az SA barnáját felváltó színfekete SS-, illetve a barna-fekete Hitlerjugend-egyenruhát. (A tervező a náci regáliák többségének megalkotója, Karl Diebitsch volt.) Hugo Ferdinand Bosst a a Harmadik Birodalomban játszott szerepe miatt a világháború után kemény pénzbüntetésre ítélték és szavazójogától is megfosztották. 1948-ban hunyt el foggyulladás következtében. Divatháza ellen világháborús kényszermunka miatt először 1999-ben az Egyesült Államokban indult eljárás. Köster a most megjelent könyvben cáfolja Hugo Ferdinand Boss védekezését, hogy az ő feladata pusztán az egyenruhák gyártása volt; a szerző szerint a divatház-alapító egyértelműen „támogatta a nácikat”.
 

[popup][/popup]