Izrael felgyorsítja az egyiptomi fal építését

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Utasítást adott az izraeli kormányfő, hogy gyorsítsák meg az építését
annak a biztonsági falnak, amely az Egyiptommal közös határ védelmét
hivatott elősegíteni – közölte kedden maga Benjámin Netanjahu a hadsereg
rádióadója szerint.

 

 

forrás: mti

 

A kerítés célja a határvidéken járó miniszterelnök szerint elsősorban a terrorista tevékenység megakadályozása, és csak ezután a beszivárgás kizárása. Az építkezésnek elmondása szerint jövő szeptemberre kell késznek lennie, azaz a tervezettnél három hónappal előbb.

Izrael a biztonsági falat tavaly kezdte felhúzni, akkor elsősorban azért, hogy véget vessen az illegális bevándorlókból álló emberáradatnak és a kábítószer-csempészetnek, amely a közös határon kialakult.

A két ország között kitapinthatóvá vált a feszültség, amikor meghalt hat egyiptomi rendőr az izraeli biztonsági erők lövéseitől, miközben azok ugusztus 18-án gyilkos támadást végrehajtó palesztin merénylőket üldöztek a határ mentén.

A hét végén Kairóban dühödt tömeg rátámadt az izraeli nagykövetségre, lebontva a képviseletet védelmező falat, leszakítva az izraeli zászlót, kifosztva az irodákat és menekülésre kényszerítve a nagykövetet. Ez volt a két ország 1979-ben kötött békeszerződése óta a legsúlyosabb támadás a képviselet ellen.

[popup][/popup]