A műszakpótlék elvétele volt az utolsó csepp a pohárban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

“Többet dolgozol és csökken a fizetésed”, “Nem lesz védelmed, de
dolgozhatsz látástól vakulásig”, “Nem leszünk rabszolgák, Orbán
takarodj” – ilyen transzparensekkel érkezett az a körülbelül ezer ember,
akik részt vettek a Kossuth téren a négy szakszervezeti konföderáció
által szervezett, “Ne tovább!” mottójú tüntetésen.
 

 

 

forrás: nol.hu

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma egyrészt a kormány eddigi intézkedései, többek között az alacsonyabb jövedelműeket hátrányosan érintő egykulcsos személyijövedelem-adó bevezetése ellen szervezte a tiltakozást. Másrészt az új munka törvénykönyve tervezete ellen tüntettek, amely ha változtatás nélkül elfogadják, a szakszervezetek szerint rendkívül kiszolgáltatott helyzetbe sodorja a munkavállalókat. Ezek mellett kifogásolják, hogy a kormány felrúgta a szociális párbeszéd korábban kialakult rendszerét. A szakszervezeti vezetők hangsúlyozták, hogy a ma kezdődő őszi parlamenti ülésszakon számos olyan sarkalatos törvény kerül elő, amelyek érintik a munka világát. Szerintük ezeket nem lehet egyeztetés nélkül elfogadni, ahogy azt a parlament korábban tette.

A tüntetőket – többek között mozdonyvezetőket, buszvezetőket, egyetemi dolgozókat, villamosipari dolgozókat – leginkább a munka törvénykönyvének tervezett változtatásai háborították fel. Többségük egészen konkrét pontok miatt döntött a tüntetés mellett.

– A műszakpótlék elvétele miatt vagyunk itt, ez volt az utolsó csepp a pohárban – mondta egy férfi. Egy miskolci, a közlekedésben dolgozó nő szerint a tervezett változtatások megint azok érintik a leghátrányosabban, akik amúgy is keveset keresnek. – Nem hiszem, hogy egy ilyen demonstrációval lehet hatni a politikusokra, szerintem ettől nem fogják meggondolni magukat. Mégis úgy éreztük, hogy el kell jönnünk – tette hozzá egy, a Szegedi Egyetemen dolgozó férfi.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint a helyzet drámai, mert ha ebben a formában fogadják el a törvénytervezetet, annak nem csak a munka világát, hanem az egész társadalmat érintő feszültségek leszek a következményei. A vezető úgy véli, hogy a tervezet elfogadása csökkenté a fizetéseket, növelné a munkaidőt, védelem nélkül hagyná a munkavállalókat és teret adna egy sor kényszerű munkaszerződés létrejöttének a munkáltatói túlhatalom miatt. – Még időben szólunk, hogy ne tovább. Üljünk le tárgyalni, mert így demokratikus – tette hozzá.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy a képviselők eddig gondolkozás és kritika nélkül nyomtak igent olyan törvényekre, melyeket nem előzött meg egyeztetés és melyeket szerinte nem is gondoltak végig. Emlékeztetett, hogy a szakszervezetek lassan egy éve tiltakoznak folyamatosan.

– Üdvözlet annak az egy embernek, akit az előbb láttam a Ligától – mondta Borsik János, utalva arra, hogy Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár nemrég két szakszervezeti konföderáció, a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének képviselőivel tárgyalt a munka törvénykönyvéről. Azt mondta, hogy azért ezzel a két szervezettel, mert ezek voltak nyitottak érdemi párbeszédre. Csakhogy korábban az összes konföderáció kifejezte, hogy tárgyalni szeretne, sőt javaslataikat el is küldték a minisztériumnak. – Elutasítjuk a külön utas találkozókat – hangsúlyozta Borsik. A demonstrációra a két említett konföderációt is elhívták. Mindössze egy ligás zászlót lehetett látni a tömegben, bár a szervezők szerint többen voltak a munkástanácsoktól is. A demonstrációt szervező szakszervezeti vezetők mindegyike elmondta, hogy sérelmezik a szakszervezetek “leszalámizását”, az érdekképviseletek megosztását.

A tüntetők élőlánccal vették körbe a Parlament épületét és átadták petíciójukat a parlamenti pártok képviselőinek. Ebben felelős kormányzást és tárgyalásokat követelnek. Az MSZP részéről Mesterházy Attila pártelnök vette át a petíciót, míg a Fideszt Kontúr Pál és Kara Ákos, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság alelnöke képviselte. Ezt csalódottan vették tudomásul a demonstrálók, ők ugyanis Lázár János frakcióvezetőt várták. A petíciót elküldték az összes képviselőnek emailben is. A szakszervezeti vezetők elmondása szerint a Fidesz képviselője ígéretet tett arra, hogy minden olyan törvényről, ami a munkavállalók széles tömegeit érinti, konzultálni fognak az érdekképviseletekkel.

Ami a folytatást illeti, valamennyi szakszervezeti vezető elképzelhetőnek tartja, hogy lesznek további megmozdulások, ha nem történik érdemi változás. Ezzel is búcsúztak a tüntetőktől, hogy ha legközelebb hívják őket, akkor is legyenek itt.

[popup][/popup]