Dögbűz árad a Bajcsy-Zsilinszky úton

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Illegális döghúskifőzde Budapest közepén – Döghúsnyesedékekből készít
kutyaeledelt egy bezárt bolt volt alkalmazottja Budapest közepén. A
tevékenységre nincs semmiféle engedélye. Aligha lehetne. A hatóságok
mégis tehetetlenek. Hónapok óta dobálják az ügyet egymásnak. S közben az
orrfacsaró bűz egyre csak terjeng a Bajcsy-Zsilinszky úti ház körül, a
lakók egyre növekvő kétségbeesésére. 

 

 

forrás:168ora.hu

 

 

A Kyra International Kft. 2006 januárjában kapott működési engedélyt a Delectus állateledel-üzlet megnyitására. A Bajcsy-Zsilinszky út 39. szám alatti társasház földszinti üzlethelyisége a VI. kerületi önkormányzat tulajdonában van. Tavaly őszig rendben mentek a dolgok. Ám attól fogva egyre gyakrabban árad ki iszonyú bűz az üzletből – írta a Népszabadság.

– Hiába kerestük fel az üzletvezetőt, ő azt mondta, már bezárta a boltot,mivel nem volt elég nyereséges. Azóta is folyik a leltározás. A bűz nem az üzletben korábban forgalmazott termékektől ered, hanem abból a kutyatápból, amit a cég egyik alkalmazottja készít ott, állítása szerint saját ebei számára – idézi fel a társasház kálváriájának kezdetét Wolf Csaba közös képviselő, aki számára az is nyilvánvaló, hogy az egykori üzletvezető tart saját alkalmazottjától. – S mi sem szívesen állunk le vele vitatkozni – vallja be. Az erős fizikumú S. Richárd tehát az üzlet bezárása óta is bejár a boltba, hogy ott kutyaeledelt készítsen kézen-közön szerzett döghúsokból.

A társasház a hatóságokhoz fordult. Bejelentést tettek az engedélyt kiadó és a bérleményt birtokló terézvárosi önkormányzatnál, illetve az immáron a fővárosi kormányhivatal felügyelete alá tartozó VI–VII. Kerületi Népegészségügyi Intézetnél. Utóbbi április 8-án közegészségügyi ellenőrzést végzett a Delectus állateledelboltban. S ott megállapították, hogy a bűz a bolt hátsó helyiségeiből árad, ahol tartályokban rothad a hús. A cég jelen lévő képviselője szerint ebből és a mélyhűtőkben tárolt azonosítatlan eredetű fagyasztott húsokból készít állateledelt a volt alkalmazott. A tartályokban lévő húsban lárvák nyüzsögtek.

A népegészségügyi intézet munkatársai azonban hatáskör hiányában – lévén nem emberi fogyasztásra szánták a húst – nem tehettek semmit, viszont azonnali ellenőrzést kértek az illetékes Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságtól, amely a Dél-budapesti Kerületi Állat-egészségügyi Élelmiszerláncellenőrző Hivatal munkatársát küldte ki a helyszínre. Másnap el is szállították a romló, bűzös húsmaradványokat. A népegészségügyiek pedig fertőtlenítő takarítást és rovar-, rágcsálóirtást rendeltek el. S egyúttal felkérték Terézváros önkormányzatát, hogy engedélyező hatóságként vizsgálja felül az üzlet működését a súlyosan kifogásolható állapotok miatt. Az árpilis végi utóellenőrzéskor nyers húst nem találtak, és szag sem volt érezhető – tájékoztatta lapunkat dr. Frankó Erzsébet kerületi tisztiorvos.

– Ez a tisztaság csak nekik szólt, és átmenetinek bizonyult. A boltban azóta is döghúsból készítik a kutyatápot. A bűz megmaradt – állítja Wolf Csaba közös képviselő. Állítását Perényi Lászlóné VI. kerületi kereskedelmi osztályvezető is alátámasztja, aki május elején végzett helyszíni ellenőrzésén nagy rendetlenséget és „zavaró szagot” észlelt a boltban. Tekintettel a tiszti főorvos korábbi határozatára és az üzletben tapasztaltakra, járványveszély miatt elrendelte az üzlet ideiglenes bezárását. Csakhogy lakat és pecsét nem került a bejárati ajtóra, így a boltban azóta is háborítatlanul gyártják a tápot. A rendőrség sem avatkozhat közbe, hiszen nem történik birtoksértés. A korábbi alkalmazott saját kulccsal jár az üzletbe.

A társasház ügyvédje erre a határozat tényleges végrehajtását kérte a VI. kerületi önkormányzattól. A hivatal illetékese azonban azt a tájékoztatást adta, hogy Terézvárost időközben kizárták az ügyből, mivel a bolt az ő tulajdonában van. Az eljárás lefolytatása immáron a VII. kerületi önkormányzat hatáskörébe tartozik.

– Az ügy kivizsgálása folyik. A hivatal várja a hatóságok szakvéleményét. Döntés csak ezek beérkezése után, szeptember–októberben várható – tájékoztatta Népszabadságot a sajtóosztályon keresztül Győrvári Attila, Erzsébetváros önkormányzatának kereskedelmi osztályvezetője.

Bonyolult ügy. Bár egy 2009-es kormányrendelet elég egyértelműen fogalmaz: egy üzletben csak azt a tevékenységet lehet végezni, amire a hatóság engedélyt adott, mást nem. Még akkor sem, ha azt állítják, hogy saját felhasználásra készítik a kutyatápot.

 

[popup][/popup]