Felfüggesztik a pacsizást-Teljes a mosolyszünet Törökország és Izrael között

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Törökország teljes egészében felfüggeszti kereskedelmi és katonai
kapcsolatait Izraellel – jelentette be kedden Recep Tayyip Erdogan török
kormányfő, s hozzátette, hogy a jövő héten várhatóan ellátogat a Gázai
övezetbe.

 

 

forrás:belfold.ma.hu

 

Bejelentését válasznak szánta arra, hogy a zsidó állam leszögezte: nem hajlandó bocsánatot kérni egy török hajó ellen intézett tavalyi kommandós akciójáért. A Gázába tartó segélyflottilla vezérhajója ellen végrehajtott akcióban kilenc török iszlamista aktivista vesztette életét, miután fegyveres ellenállást tanúsítottak a hajót megszálló izraeli kommandósokkal szemben.

“Teljes egészében felfüggesztjük kereskedelmi és katonai kapcsolatainkat, beleértve a hadiipari együttműködést is” – közölte újságírókkal Erdogan az Anatólia hírügynökség jelentése szerint. Egyik tanácsadója mindazonáltal utóbb tisztázni kényszerült Erdogan szavait.

“A felfüggesztés a hadiipari termékekkel való kétoldalú kereskedelemre vonatkozik, és nem a kereskedelemre általában” – hangsúlyozta a francia hírügynökségnek.

A gázai segélyflottillát 2010. május 31-én ért támadásról a múlt héten közzétett ENSZ-jelentés egyrészről megállapította, hogy Izrael túlzott mértékű erőt alkalmazott a flottilla feltartóztatására. Másrészről viszont úgy vélte, hogy a segélyhajók meggondolatlanul cselekedtek, amikor megpróbálták erőszakkal áttörni a nemzetközi jogi szempontból jogszerű blokádot, amelyet Izrael létesített a Hamász palesztin iszlamista szervezet által ellenőrzött Gázai övezet körül.

A török kormányfő kedden elmondta azt is, hogy valószínűleg felkeresi a Gázai övezetet jövő hétre tervezett egyiptomi látogatása keretében, bár végső döntés erről még nem született. Egy ilyen látogatás könnyen újabb csapást mérhet a tavaly május óta fagyossá vált török-izraeli kapcsolatokra.

Erdogan – a kereskedelmi és katonai kapcsolatok teljes felfüggesztése mellett – további intézkedések bevezetéséről is szót ejtett. Burkoltan kilátásba helyezte, hogy a török haditengerészet fokozza járőröző tevékenységét a Földközi-tenger keleti medencéjében.

“Hajóink egyre gyakrabban lesznek láthatóak azokon a vizeken” – mondta. Az Izraeltől követelt bocsánatkérés elmaradása miatt Ankara múlt pénteken jelentette be első Izrael-ellenes szankcióit: kiutasította Izrael ankarai nagykövetét, felfüggesztette a kétoldalú katonai szerződéseket és kilátásba helyezte, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság elé viszi a Gázai övezet körüli blokád kérdését, megkérdőjelezve annak jogszerűségét.

Zafer Caglayan török gazdasági miniszter azonban már hétfőn leszögezte, hogy a szankciók nem érintik a kereskedelmi kapcsolatokat. Erdogan keddi bejelentésére válaszul egy névtelenséget kérő izraeli illetékes ismét azt mondta az AFP-nek: Izrael el akarja kerülni, hogy tovább romoljanak kapcsolatai Törökországgal. Az elmúlt hónapokban Izrael számos kísérletet tett arra, hogy javítsa a kétoldalú kapcsolatokat – fűzte hozzá.

 

[popup][/popup]