Elfogták az al-Kaida egyik vezetőjét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A pakisztáni hírszerző szolgálatok amerikai segítséggel elfogták az
al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik magas rangú vezetőjét, közölte
a pakisztáni hadsereg hétfőn. A délnyugat-pakisztáni Baludzsisztán
tartomány székhelyén, Kvetta városban kapták el Junisz al-Mauritánit,
akit a pakisztáni közlemény szerint még “személyesen” Oszama bin Laden,
az al-Kaida május elején megölt vezetője bízott meg azzal, hogy
“terveljen ki és hajtson végre merényleteket amerikai állampolgárok,
valamint jelentős katonai és polgári célpontok ellen az Egyesült
Államokban, Európában és Ausztráliában”.

 

 

forrás:  MTI

Vele együtt horogra akadt az al-Kaida két másik ismert alakja, Abdulgaffár as-Sami és Messzara as-Sami is. Azt nem közölték, hogy mikor fogták el a három embert, de egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő szerint az utóbbi két hétben.

Josh Earnest fehér házi szóvivő kijelentette, hogy a közös művelet jó példája az Egyesült Államok és Pakisztán terrorizmus elleni együttműködésének. “(Al-Mauritáni) olyan amerikai gazdasági érdekeltségek ellen tervezett támadásokat, mint gáz- és olajvezetékek, vízerőművek, illetve nemzetközi vizeken hajók, tartályhajók ellen robbanószerrel megrakott motorcsónakokkal” – olvasható a szóvivő közleményében.

A három terrorista elfogása és a hangoztatott együttműködés arra utal, hogy Pakisztán túltette magát a bin Laden elleni egyoldalú amerikai kommandós akció miatti sértődöttségén. Pakisztáni hírmagyarázók szerint is áttörés a két ország viszonyában a három ember elfogása. Egy biztonsági elemző szerint helyreállt az együttműködés az ISI pakisztáni és a CIA amerikai hírszerző ügynökségek között. “Ezt követelte meg a helyzet. A pakisztáni-amerikai viszony alapvetően a CIA és az ISI kapcsolata körül forog” – mondta.

Noha al-Mauritáni szerepe az al-Kaidán belül nem volt pontosan ismert, nyugati hírszerzési tisztségviselők tavaly nyáron azt állították, hogy akkor európai célpontok elleni támadások megszervezése volt a feladata.
 

[popup][/popup]