A Talmudtól az internetig – ez a témája a Zsidó Kultúra Európai napjának

Írta: (vm) - Rovat: Hírek - lapszemle

Szeptember 4-én, vasárnap a földrész 27 országában emlékeznek meg a
zsidó kultúráról, amely a Talmud évezredes hagyományában gyökerezik. Az
immár 12. alkalommal megrendezésre kerülő nap célja, hogy az európai
zsidó közösségek megismertessék az érdeklődőkkel istentiszteleti
helyeiket, történelmüket, vallási és étkezési szokásaikat.
Olaszországban 62 helységben kerül sor kulturális rendezvényekre az
Itáliai zsidó közösségek uniója szervezésében.

 

 

forrás: oecumene.radiovaticana.org

 

Az idei eseménysorozatot Sienában nyitja meg az unió elnöke, Renzo Gattegna. A Zsidó Kultúra Európai napjának szentelt honlapon az elnök kifejti: a nap témája különösen is időszerű, mivel utal a változásra, a szüntelen mozgásra, a jövő felé való haladásra. Már Ábrahámot is arra szólította fel az Úr, hogy elhagyja otthonát, szülőföldjét és hozzátartozóit, hogy elinduljon a még felfedezésre váró ismeretlen felé.

A zsidó nép évszázadokon át vándorlásra kényszerült, ennek ellenére megőrizték önazonosságukat, értékrendszerüket, szokásaikat, rítusaikat.

„Hisszük, hogy a zsidók ma is pozitív módon járulhatnak hozzá a társadalom építéséhez a kultúrában, az értékek megőrzésében. Ösztönző szerepet kell betölteniük a közéleti viták olyan fontos kérdéseiben, mint a bioetika, a vallási kisebbségek jogai, a közintézmények laicitása” – írja az olasz zsidóság vezetője.

Utal rá, hogy néhány évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna egy hasonló kezdeményezés megvalósítása. A kulturális változásoknak köszönhetően ma a zsidóság kifejezheti életerejét, dinamizmusát. Olaszországban jövője attól függ, hogy képes-e a szüntelen megújulásra, a változó világhoz való alkalmazkodásra, az egység megőrzésére, építő véleménycserét folytatva a nem zsidó társadalommal.

Rómában a Zsidó Kultúra Európai napja alkalmából vasárnap megtekinthetők az egyébként zárva tartó ősi zsidó katakombák a Via Appián.

 

[popup][/popup]