26 helyen okozott tüzet a palesztin támadás, az izraeliek légicsapásokkal válaszoltak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli hadsereg légicsapásokat hajtott végre ismét, péntekre virradóan Gázában, a Hamász iszlamista terrorszervezet létesítményeit támadva, válaszul az övezetből elindított gyújtóléggömbökre és rakétákra – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Palesztin léggömbös terror (Korábbi képünk illusztráció)

A már mindennapossá váló palesztin támadások sorozatában, csütörtökön huszonhat helyen ütött ki tűz a Gázai övezethez közeli izraeli földeken a gyújtóléggömbök hatására, a tűzoltók rendre eloltották őket.

Megtorlásul Izrael a Hamász egyik föld alatti létesítményét és egy katonai hadállását vette célba péntek hajnalban. Röviddel később az övezetből hat rakétát indítottak el izraeli területre, amire újabb légicsapásokkal válaszolt a hadsereg, ezúttal egy fegyverkészítő üzemet is támadott. A palesztin rakéták Izraelben lakatlan területen csapódtak be, nem okoztak kárt sem anyagiakban, sem emberéletben. A palesztinok sem számoltak be arról, hogy volnának veszteségeik az izraeli légicsapások hatására.

Izrael és a Hamász között az elmúlt hetekben kiújult az ellenségeskedés, a Hamász ismét gyújtó-, illetve robbanóléggömbökkel támadja Izraelt, ezek természetvédelmi területeken, termőföldeken, néha lakott helyeken okoztak tüzet.

A Hamász ezzel a gázai blokád enyhítéséért próbál nyomást gyakorolni Izraelre, hogy Jeruzsálem engedje meg nagyszabású fejlesztési projektek elindítását. De közben a felek tűzszünetre törekszenek Egyiptom és Katar közvetítésével.

A Gázai övezetben csütörtökön negyven új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, ezzel 192-re nőtt a járvány kitörése óta megismert esetek száma, amelyek közül 117 aktív. Az övezetet irányító Hamász vesztegzárat vezetett be a járvány megfékezésére a kétmillió lakosú területen.

A korlátozások miatt tovább romlik az övezetben élő palesztinok gazdasági és szociális helyzete, a lakosság több mint fele munkanélküli, és az egészségügyi rendszer túlterhelt.

Izrael Egyiptommal közösen 2007-ben, a Hamász erőszakos hatalomátvétele után jelentette be az övezet elleni blokádot, amellyel a célja a palesztinok felfegyverzésének megakadályozása, de az intézkedést bírálói kollektív büntetésnek tekintik. Izrael és a Hamász három háborút és több kisebb csatát vívott az azóta eltelt időben. (MTI, Shiri Zsuzsa)

 

[popup][/popup]