Mindenkit gyűlölt a nácibarát divatikon

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy új könyv szerint Coco Chanel nem csupán híresen antiszemita volt, de
egy csomó mindenkit utált a zsidókon kívül is. Nem beszélve arról, hogy
szorosan együttműködött a náci hírszerzéssel.

 

forrás: www.stop.hu

 

A híres divattervező Coco Chanel meglepően szorosan működött együtt a nácikkal a második világháború alatt, derül ki egy hamarosan megjelenő könyvből.

A Párizsban élő amerikai író, Hal Vaughan műve, a Sleeping With the Enemy: Coco Chanel’s Secret War (Az ellenséggel hálni: Coco Chanel titkos háborúja) azt állítja, a neves divattervező erőteljesen befolyásolta a világháborús náci külpolitikát.

Chanelről régóta terjed, hogy szimpatizált a nácikkal. Hal Vaughan szerint Chanel dolgozott a nácik katonai hírszerzésének, az Abwehrnek. A könyv azt állítja, Coco Chanel már a nácik hatalomra kerülése előtt erőteljesen antiszemita meggyőződésű volt.

Vaughan szerint Chanel gyűlölte a kommunistákat, a szakszervezeteket, a szabadkőműveseket és a szocialistákat is. A könyv szerint partnereit is ideológiai alapon válogatta meg, így került ebbe a körbe Westminster hercege, aki például a kutyáját is “Zsidónak” nevezte el.

Chanel még az Abwehrben is antiszemita barátjára utaló fedőnév alatt dolgozott: ő volt Westminster.

A háború után pár évig Svájcban élt egy nácival, Hans Günther von Dincklage báróval, és csak hetvenévesen költözött vissza Párizsba, hogy sikersztorit csináljon az életéből.
 

[popup][/popup]