Civil forgatag a Szigeten

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Idén is a Civil Sziget az egyik legnépszerűbb nappali helyszín a
fesztiválon. Annyira sokszínű és változatos, hogy szinte reménytelen
vállalkozásnak tűnik felfedezni. Mégis tettem erre egy kísérletet.
Kölcsönöztem élő könyvet, teszteltem a pénzügyi ismereteimet,
beszélgettem a családon belüli erőszakról; megtudtam, hogy lelki oka is
lehet az allergiának és részt vettem egy zsidó szombat-köszöntésen is.

 

 

forrás: kultura.hu 

 

Még soha nem voltam nappal a Szigeten, mindig csak este, a koncertekre jártam ki – ez jutott először eszembe, amikor kora délután nézelődni kezdtem a Civil Szigeten. Utána meg az ugrott be, hogy mennyi mindent kihagytam, mennyi érdekességet nem tapasztaltam meg emiatt az elmúlt években. Hatvan szervezet, rengeteg érdekes ember, sors várja itt, hogy megismerjék, felfedezzék.
 
Az Európa Tanács Élő Könyvtárát találtam a legizgalmasabbnak. Vakok, mozgáskorlátozottak, börtönviselt emberek, roma rendőrök, bevándorlók, alkoholisták…. A legtöbb ember fejében biztosan társul egy-két jelző hozzájuk. Az élő könyvtárban hús-vér embereket kölcsönözhetünk ki, fellapozhatjuk őket, vagy akár el is olvashatjuk. A legnépszerűbb könyv egy bankrabló. Van, hogy órákat kell várni, hogy valaki leülhessen vele beszélgetni – tudtam meg az egyik szervezőtől, Szabó Évától. A “kiugrott” pap, a volt drogos is izgatja még az embereket, hozzájuk is sokan térnek be. Deél Vilma mozgáskorlátozott, gyermekkora óta biceg. Azt mondja, hogy ő szívesen beszélgetne, de naponta csak egy-két ember veszi ki, valamiért nem tartják elég érdekesnek. Mbaye Ndiaye 3-4 emberrel beszélget egy nap. Az afrikai fiatalember egy lány miatt költözött Magyarországra: a szerelemnek rég vége, de ő maradt. Dobot és táncot tanít, és rendszeresen fellép együttesével, az Afro Magic Banddel. “Az a jó az élő könyvtárban, hogy itt energiák vannak, érezzük egymást, nem úgy, mint amikor egy igazi könyvet olvasunk” – magyarázza.

Utána a NaNE sátrához vitt az utam. Szigeti Vera, az egyesület egyik munkatársa kirakóval, kérdőívekkel szemléltette, melyek az első jelei a családon belüli erőszaknak. Sokan keresik fel őket, de nem mindenki mondja el, hogy mi a problémája, sokszor csak a reakciókból derül ki, mi lehet a baj – árulta el.
 
Több állami intézmény is bemutatkozik a Szigeten. Kint van a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, a Gazdasági Versenyhivatal. A Magyar Nemzeti Bank sátrában elidőztem kicsit. Bankjegyfelismerővel, kirakóval játszottam. Az öt szintű gazdasági teszt viszont bevallom, kifogott rajtam. Az egyik szervezőtől megtudtam, hogy meglepően sok fiatal érdeklődik a bankok, a pénzügyi világ iránt. Ottjártamkor is teltház volt.

Magyarország legnagyobb internetes zsidó közösségének, a Jewish Meeting Pointnak a sátránál zártam a napot. Épp a kiddusra érkeztem: imával, borral, kaláccsal köszöntötték a szombatot. Hanon Tsurieli szeletelte fel az ételt. Az Izraelben élő fiú elmesélte, hogy sokat utazik, és mindenhol felkeres egy zsidó közösséget. Így tett Magyarországon is. Nem is marad sokáig, pár nap múlva már indul is tovább – mondta. Bednárik András, a közösség egyik tagja pedig arról beszélt, hogy átlagosan ezren keresik fel őket a fesztivál ideje alatt, és hogy tapasztalatai szerint egyre nyitottabbak, érdeklődőbbek az emberek.

Szerző: Kele Tímea

[popup][/popup]