Sarkozy provokációnak nevezte, hogy Le Pen célzást tett külföldi származására

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nicolas Sarkozy, a francia Népi Mozgalom Uniója (UMP) elnökjelöltje, volt belügyminiszter provokációnak nevezte kedden a France-2 televíziónak adott nyilatkozatában, hogy szélsőjobboldali elnökjelölt-vetélytársa, Jean-Marie Le Pen célzást tett külföldi származására.

A Nemzeti Front elnöke azt mondta a minap Sarkozyról, hogy “bevándorló-ivadék”, míg önmagát “Franciaország szívéből való” jelöltként jellemezte. (Arra célzott, hogy Sarkozy apja – Nagy-Bócsay Sárközy Pál – magyar bevándorló, anyja pedig görög származású francia zsidó.) “Le Pen szeret felháborító, rémes dolgokat mondani, csak hogy magára irányítsa a figyelmet” – reagált a Nemzeti Front elnökjelöltjének szavaira a Népi Mozgalom Uniójának elnökjelöltje.

  nicolassarkozy.jpg  
  Nicolas Sarkozy  

Sarkozy bevallottan a bevándorlással szembeni kemény vonal követésével próbálja elhódítani Le Pentől választóit, ezért a Nemzeti Front elnöke ezen a területen próbálja a legtöbb csapást mérni ellenfelére. Nem is teljesen eredménytelenül, amit egyebek között a mostani elnökválasztási kampány egy meghökkentő jelensége is igazolni látszik.

A már letelepedett, állampolgárságot nyert egykori bevándorlók, illetve az egykori bevándorlók sarjai közül sokan Le Penre készülnek szavazni, ezt jelzi legalábbis a francia belügyminisztérium egy tanulmánya, amelyet a Le Canard Enchainé című hetilap hozott nyilvánosságra. E tanulmány szerint az észak-afrikai származású franciák nyolc százaléka (mintegy százezer ember) kívánja Le Penre adni a voksát.

Az idegengyűlölőként számon tartott Le Pen a múlt héten felkereste Párizs túlnyomórészt hátrányos helyzetű bevándorlók által lakott Argenteuil elővárosát, s fogadtatása – meglepő módon – egyáltalán nem volt ellenséges. (Eközben Nicolas Sarkozy konzervatív UMP-vezető nem merte megkockáztatni ottani szereplését, mert értesülései szerint az előváros lakosai nem bocsátották még meg neki, hogy 2005 őszén “csőcseléknek” nevezte a randalírozó argenteuili fiatalokat.)

A szegények el akarják kergetni a még szegényebbeket” magyarázta a jelenséget Sophia Chirikou szocialista politikus, aki könyvet írt erről a meghökkentő fejleményről. “Azt mondják, hogy Le Pen megszabadít bennünket a papírnélküliektől (vagyis a tartózkodási engedély nélküli bevándoroltaktól) és a poligámiától” – idézett egy véleményt, amelyet gyakran hallott a bevándorlók lakta szegény körzetekben.

Sarkozy védekezésre kényszerült kedden a pedofilek és a fiatalkorú öngyilkosok veleszületett hajlamairól tett kijelentései miatt. A konzervatív elnökjelölt azt mondta a minap a Philosophie című folyóiratnak adott interjúban: “Hajlok arra a feltevésre, hogy egy pedofil eleve pedofilnak születik“. Nagy probléma, hogy “ez a betegség egyelőre nem kezelhető” – tette hozzá. Ugyanitt kifejtette, hogy szerinte a fiatalkorúak öngyilkosságai is inkább genetikai hajlamra vezethetők vissza, semmint a szülők nevelési hibáira vagy hanyagságára.

 

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]