A költészet napja – rendezvények

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A költészet napja alkalmából megemlékezéseket, könyvbemutatókat, felolvasásokat, dedikálásokat, konferenciákat tartanak szerdán országszerte.

A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon.

Ezen a napon hagyományosan koszorút helyeznek el József Attila budapesti emléktáblájánál, a IX. kerületi Gát utcában. A táblát annak a háznak a falán helyezték el, ahol egykor a költő lakott, s tiszteletére emlékszobát rendeztek be.

A megemlékezésen Asperján György író mond beszédet, aki Fogadj örökbe címmel két éve, József Attila születésének 100. évfordulójára jelentette meg a költő éltét feldolgozó, nyolcszáz oldalas regényét. Az emléktáblánál koszorút helyez el Kalász Márton, a Magyar Írószövetség elnöke. Az eseményen jelen lesz Gegesy Ferenc, Ferencváros polgármestere is.

A költészet napja alkalmából szerdán hirdetik ki a Lázár Ervin emlékére meghirdetett meseíró-pályázat eredményét a fővárosi Aranytíz Művelődési Központban.

Szakadékok és betűhidak címmel a magyar olvasáskultúra helyzetéről és kilátásaitól rendez tanácskozást a Magyar Művelődési Társaság és a Magyar Művelődési Intézet.

Az Új Színház stúdiósai a költészet napjára kortárs költők verseivel készülnek: az esti előadáson hallható lesz Kukorelly Endre, Király Levente, Karafiáth Orsolya és Balla Zsófia műve is.

A XII. kerületi Művelődési Központban szerdán a Kaláka ad koncertet. A válogatás középpontjában József Attila versei, valamint a Hangzó Helikon sorozatban nemrég megjelent, Gryllus Vilmos és Kiss Anna közös kiadványának énekei állnak.

“Hörpintek valódi világot…” címmel tartanak megemlékezést a Gödör Klubban, ahol zenészek, költők szólaltatnak meg József Attila-verseket.

Fortélyos félelem igazgat” – József Attila versének szavait választotta mottónak költészet napi programjához a Bálint Zsidó Közösségi Ház. Az eseményre a zsidó irányzatok képviselői kaptak meghívást, s vitatják meg: van-e ma ok a félelemre, és ha igen, mit tehetünk ellene.

 

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]