25 millió rappelésre a Holokauszt-emlékév keretéből

Írta: Horn Gabriella / Magyar Narancs - Rovat: Hírek - lapszemle

25 millióért rappelnek Radnóti-verseket egy frissen alapított cég egynapos rendezvényén, amelyet a Holokauszt-emlékév keretéből támogat a kormány. E cég egyik tulajdonosa pedig 150 millió forintból rendezhet három napos fesztivált Budapesten március végén.

A pályázat-leadási határidő előtt négy nappal bejegyzett, 2013 októberében alapított pécsi székhelyű U-Group Kft. a pályázati pénzt egy egynapos “modern” Radnóti-program megrendezésére kapta. Ez a 25 millió forint egyébként egy a területet ismerő forrásunk szerint akár egy kisebb irodalmi lap éves költségvetése is lehetne. A kormány.hu oldalon megjelent tájékoztatóban ez olvasható a programról: “A Radnóti Live egy olyan, Budapest központjában megrendezendő esemény, mely november 9-én, a Radnóti Emléknapon zajlana. A legmodernebb vizuális és zenei művészeti ágakat bevonva (animáció, graffiti, rap, hip-hop) a fiatalság reflektálását mutatná be a Holokausztra.” (Ugyanez a cég ugyanebből a keretből további 11 millió forint támogatást is kapott, hogy abból Kenessey Gyula főszolgabírónak emlékhelyet állítson Sárbogárdon.)

A 2014-es Holokauszt-évfordulóhoz kapcsolódó megemlékezésekre a 1688/2013. (IX. 30.) kormányhatározat a Civil Alap-2014 keretében másfél milliárd forintot biztosított, “hogy az emlékévet a magyarországi zsidó közösségek, valamint a civil szféra bevonásával megismertessék a társadalommal, és segítsék a szembenézést a történelemmel, valamint ösztönözzék a társadalmi aktivitást.”

LSimonLáaszló_fotóNémethDánielMagyarNarancs

L. Simon László (fotó: Németh Dániel, Magyar Narancs)

A 2013. november 15-i határidőig beérkezett pályázatokból az Országgyűlés L. Simon László vezette kulturális és sajtóbizottságának tagjai (a tagok között például Novák Előddel, Pörzse Sándorral, Pálffy Istvánnal) válogathatta ki, mely pályázatokat terjesztik föl a Miniszterelnöki Hivatalhoz. A nyertesek nyilvánosságra hozatala után több újságcikk foglalkozott azzal, hogy a kormánypárti többségű parlamenti bizottság egyes esetekben nem teljesen elfogulatlanul, szakmai érvek alapján döntött a pályázatokról. (Mi több, azóta az ismert események miatt több zsidó szervezet – köztük a legnagyobb hazai, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége – bejelentette, hogy bojkottálja a kormány Holokauszt-emlékév programját, és nem tart igényt az ennek keretében elérhető pályázati pénzekre.)

Az alapítvány is hasít

A Radnóti-esttel nyertes U-Group Kft. tulajdonosa az Ifjúsági Médiakultúráért Alapítvány (IMA) és a campaign.hu Kft. (utóbbi tulajdonosa a U-Group ügyvezetője, Szőke Ádám Szabolcs és Vág András). Az IMA egy óbudai, Szőlő utcai kis panellakásba van bejegyezve. A civilszervezeteket nyilvántartó bírósági weboldal szerint az alapítvány célja, hogy elősegítse “a magyarországi és határon túli felsőoktatási médiában tevékenységet végzők szakmai munkájának fejlődését, továbbá a kábítószerfogyasztás visszaszorításának elősegítése és az egységes életmód népszerűsítése a felsőoktatási média segítségével”. A szervezet képviselőjét, Kisfalvi Gábort kitartóan próbáltuk elérni az alapítvány székhelyének folyton foglaltat jelző telefonszámán és saját mobiltelefonján is – hiába. Pedig szerettünk volna vele beszélni, mert ezt az alapítványt hívta meg az NKA Kulturális Turisztikai Fesztiválok Ideiglenes kollégiuma egy 150 millió forintos keretből megvalósítandó háromnapos márciusi program szervezésére. Kisfalvi Gábort arról szerettük volna kérdezni, hogy milyen hasonló rendezvények szervezésével szerzett az alapítvány tapasztalatot, illetve hogy mely cégek lesznek majd – az NKA-hoz leadott pályázati anyaguk szerint 50 milliós színpad- és fénytechnikai költséggel járó – rendezvény alvállalkozói. (Az általunk megkeresett, a szakmában dolgozó cégek szerint ez az összeg egy többezer fős szabadtéri koncert esetében is a piaci ár többszöröse lehet.) Ebből a dokumentumból tudható meg az is, hogy a szervezők többek között egy elismert orgonaművészt, egy improvizációs társulatot és Budapest legismertebb szimfonikus zenekarát s fel kívánják léptetni a Tavaszi Fesztivál második hétvégéjére eső szabadtéri (Szent István tér, Erzsébet tér és környéke) fővárosi rendezvényhez.

A teljes cikk itt folytatódik.

Címkék:Holokauszt emlékév

[popup][/popup]