Holokauszt-film a lengyel Schindlerről

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Oskar Schindler listája helyett egy lengyel szociális munkás, Irena Sendler bátor tetteiről szól majd az új holokauszt-film: a The Hollywood Reporter híre szerint Jeff Rice és Jeff Most producerek összeálltak Lawrence Spagnola forgatókönyvíróval, hogy vászonra vigyenek egy alig ismert, de annál megrázóbb történetet. A római katolikus Irena Sendler (lengyel nevén Irena Sendlerowa) a lengyel ellenállás tagja volt és több mint 2500 zsidó származású gyereket csempészett ki a varsói gettóból.

A szöktetés után is figyelemmel kísérte a sorsukat; számon tartotta a bujkáló gyerekeket, régi és új neveiket befőttes üvegekben rejtegette. Sendlert 1943-ban tartóztatta le a Gestapo; kegyetlenül megkínozták és halálra ítélték, de a kivégzése napján bajtársai lefizették az őrt és sikerült elmenekülnie. Bujkálása alatt is folytatta a gyerekek mentését.

  IrenaSendleregykor.jpg  
  Irena Sendler  

Irena Sendler ma is él, kilencvenhét éves. Élettörténetének filmes jogait nemrég adta el Rice-éknak, akik egy éve hallottak róla először – egy kör-emailben olvastak róla. Jeff Most és Lawrence Spagnola februárban Lengyelországba utaztak, hogy találkozzanak Sendlerrel és bejárják azokat a helyszíneket, ahol az egykori szociális munkás a háború alatt élt és dolgozott. “Ez a történet egyike azoknak a soha el nem mesélt, lenyűgöző sztoriknak, amelyekben nem az a fontos, ki milyen felekezethez tartozik. Különleges sztori, soha ehhez foghatót nem hallottam” – nyilatkozta Most. A producer azt is elmesélte, hogy a világ azért sem tudott sokáig Irena Sendlerről, mert a szovjet időkben megbélyegezték azokat, akik sikerrel szembeszálltak bármilyen idegen hatalommal, így az asszony, lánya jövőjét féltve, titokban tartotta a háború alatt történteket. A vasfüggöny leomlása után már nemcsak a megmentett gyerekek, de Lengyelország és az egész világ is megismerhette Sendler történetét; a neve nemrég felmerült a Nobel-békedíj várományosai között. A tervezett filmnek egyelőre nincs gyártója, Spagnola jelenleg is a forgatókönyvön dolgozik.

 

(Forrás: origo)

[popup][/popup]