Extra percdíjjal bünteti a szombati telefonálást a kóser mobil

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Accel izraeli távközlési cég kóser mobiltelefont mutatott
be, amely jiddis nyelvű menüvel és hászid népzenéből készített csengőhangokkal,
valamint szombaton érvénybe lépő büntető-percdíjjal szolgálja ki az
ultraortodox zsidók speciális igényeit.

 

 

Forrás: MTI

 

Az Accel izraeli távközlési cég kóser mobiltelefont mutatottbe, amely jiddis nyelvű menüvel és hászid népzenéből készített csengőhangokkal,valamint szombaton érvénybe lépő büntető-percdíjjal szolgálja ki azultraortodox zsidók speciális igényeit.

 

Habár számos cég kínált már a vallásos vevőkörnek olyantelefont, amelyen nincs internethozzáférés, email és Facebook-fiók, mert ezekmiatt kísértésbe eshet a felhasználó, mindeddig egyikük sem kínáltaszolgáltatásait jiddis nyelven, holott a helyi piacon mintegy 350-400 ezer főrebecsülik a célközönséget. Az ortodox mobillal egyébként nem lehet SMS-tküldeni, netezni, sőt kamerát sem tartalmaz.

 

A kibocsátó cég két hászid fordító, négy hónapnyi munkájávalkészítette el a héber karakterekkel írott felhasználói felületet, amely olyanjiddis szavakat tartalmaz, mint például a “Klingen” (csengőhang) vagya “Schirm Verteidikung” (képernyővédő). Az egyébként az Alcatel T-701készülékre alapuló modellhez az importőr a rabbiátus jóváhagyását ismegszerezte, amihez először azt kellett bizonyítania, hogy a technikailagképzett felhasználók sem lesznek képesek megkerülni a beépített korlátozásokat,hogy így bűnbe eshessenek. Ebben segít az az extra képesség is, hogy a telefonszombaton (amikor a vallási előírások szerint többek között telefonálni semlenne szabad) rendkívüli, 10 sékeles (mintegy 400 forintos) percdíjat számláz amegtévedt tulajdonosnak.

 

[popup][/popup]