Magas rangú kitüntetést kapott nemzeti ünnepünkön Deutsch Gábor

Írta: Mazsihisz - Rovat: Hírek - lapszemle

Deutsch Gábor fiatal korában vallási iskolában – jeshívában – tanult, amelyet az ateista rendszerben nem tudott folytatni. A rendszerváltás után térhetett vissza ahhoz, amelyet fő hivatásának tartott, a vallásos tanok tanulmányozásához, és terjesztéséhez.

 

 

Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére – a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetői – javaslatára dr. Schmitt Pál köztársasági elnök 2011. március 15-ei nemzeti ünnepünk alkalmából a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt Kitüntetést adományozott Deutsch Gábor, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem egyetem tanárának, amelyet dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter adott át a Néprajzi Múzeumban.

Deutsch Gábor fiatal korában vallási iskolában – jeshívában – tanult, de az ateista rendszerben tanulmányait nem tudta folytatni, nagy nehézségek árán elvégezte középiskolát, majd műszaki pályán helyezkedett el.

A rendszerváltás után térhetett vissza ahhoz, amelyet fő hivatásának tartott, a vallásos tanok tanulmányozásához, és terjesztéséhez. Fő feladatának tekinti, hogy továbbadja azt a páratlan tudást, amelyet szüleitől és nagyszüleitől, mestereitől örökölt. Tudása a vallásos zsidó élet elméletéről, és még inkább gyakorlatáról olyan mély, amelyhez foghatót keveset lehet találni Magyarországon. Egész nemzedékeket tanított meg arra, hogyan kell imádkozni, hogyan kell értelmezni és megtartani törvényeinket, több könyvet és tankönyvet írt.

15 éve tanít az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetemen különböző stúdiumokat. A budapesti Visegrádi utcai Zsinagóga tagja, ott és több másik zsinagógában aktív közösségi munkát végez, lényegében ellenszolgáltatás nélkül.

[popup][/popup]