Rachel Weisz Oscar-díjas színésznő 40 éves

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Március 7-én 40 éves Rachel Weisz Oscar-díjas brit színésznő. Saját bevallása szerint e kor elérése egyáltalán nem zavarja, sőt magabiztosabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érzi magát, mint húszas éveiben.
 

Londonban született, ahová magyar származású mérnök-feltaláló apja és osztrák származású pszichoanalitikus anyja a holokauszt elől menekült. 15 éves korában kezdett modellként dolgozni, de igazán a színészet vonzotta, filmajánlatokat is kapott, szülei azonban azt akarták, előbb szerezzen diplomát. Így került a cambridge-i egyetemre, ahol az általa alapított színjátszókör 1991-ben az Edinburgh-i Fesztiválon díjat nyert. Weisz 1995-ben megkapta a legígéretesebb fiatal színésznő címet a londoni kritikusoktól egy Noel Coward-darabban nyújtott alakításáért, s hamarosan tévésorozatokban is feltűnt.

Az áttörést Bernardo Bertolucci Lopott szépség című filmje hozta meg számára, amelyben ugyan Liv Tyler volt a főszereplő, de neki is jutott a rivaldafényből a sznob festő lánynak szerepében. A következő években kisebb szerepeket kapott nagy nevek társaságában. 1996-ban a Láncreakcióban Keanu Reeves és Morgan Freeman volt a partnere, majd Ben Affleck mellett domborított a Végig az úton című filmben. A nemzetközi elismertségre a Múmia és a Múmia visszatér című, művészileg ugyan kétséges értékű, de nagy közönséget vonzó főszerepében tett szert.

A Napfény íze című, Szabó István rendezte filmben visszatért gyökereihez, az alkotás egy magyar zsidó család három nemzedékének történetét meséli el a történelem viharai között. Jude Law mellett szerepelt az Ellenség a kapuknál című második világháborús filmben, az Egy fiúról című alkotásban Hugh Grant, a Constantine – A démonvadászban Keanu Reeves volt a partnere.

Pályafutása legnagyobb szakmai sikerét 2006-ban aratta, a John le Carré thrillerjéből készült Az elszánt diplomata című filmben BAFTA-díjra jelölték, s átvehette a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat és a Golden Globe-díjat is. (Alakítása minden szempontból hiteles volt: a filmben egy terhes asszonyt játszott, s a valóságban is ekkor volt várandós gyermekével.) Ugyanebben az évben forgatta Darren Aronofsky rendezővel A forrás című romantikus drámát, amely a férfi és nő kapcsolatának mélységét igyekezett feltérképezni. A rendezőhöz 2002 óta fűzték gyengéd szálak, egy közös gyermekük is született, de néhány hónapja szakítottak. Nemrég a soros James Bond, Daniel Craig oldalán szerepelt egy thrillerben, a forgatás során a hírek szerint munkakapcsolatnál több is kialakult közöttük.

Weisz számos magazin címlapján megjelent, féltucatnyi alkalommal is a világ legszexisebb női közé választották, több reklámkampányt építettek rá.

[popup][/popup]