Jobbikos képviselő fenyegeti a tanyavilág romáit?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Harci indulókat énekelve vonultak vasárnap idegenek egy dóci tanya elé, ahol egy férfi három gyermekével volt otthon. Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő baráti társaságával, mintegy harminc emberrel jelent meg, mint mondta, nem felvonultak, hanem sétáltak egyet, s ha eljárás indul ellene, lemond mentelmi jogáról – írta csütörtökön a Délmagyarország.
 

 

A napilapnak a gyermekeit egyedül nevelő férfi – a 49 éves Sipos Sándor, aki három éve veszítette el cigány feleségét – elmondta: a társaság katonai alakzatba rendeződve, harci indulókat énekelve, kancsikát csattogtatva vonult a ház felé. A gyermekeknek nem engedte, hogy kimenjenek, de ő az udvaron várta őket.

Mikor megérkeztek, valamelyikük elkiáltotta magát: “F…szopó cigányok, gyertek ki!” Majd egy lámpával a szemébe világítottak, és valamit felé dobtak. Mint később kiderült, egy korsó volt, amelyet később lefoglalt a rendőrség – mondta a férfi. Ezután megjelent egy busznyi rendőr, és elkezdték kifelé, az autók felé tolni a jobbikosokat. A férfi rendőri védelmet kért.

A falubeliek a lapnak elmondták, hogy vasárnap Sándorfalván is sok volt a rendőr. Egyikük szerint “úgy kergették egymást a jobbikosok és a rendőrök meg a polgárőrök, mint kutya a macskát”. Szerintük egy cigány családot kerestek a jobbikosok, de nem találták, így jutottak el Sipos Sándorhoz.

Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő a Délmagyarországnak elismerte: vasárnap Dócon volt, egy tanyán meghívták őket egy teára. Majd elmondása szerint a baráti társaságával, több mint harminc emberrel nem felvonultak, hanem sétáltak egyet. Zagyva szerint a rendőri intézkedés volt szabálytalan. Kijelentette: lemond mentelmi jogáról, ha eljárás indul ellene.

A rendőrség tájékoztatása szerint “a rendőri intézkedés alapján garázdaság látszik megvalósulni”, és a történtek részleteinek tisztázására további intézkedések szükségesek. A megkeresésben hivatkozott “demonstráció” eddig nem igazolható – idézi a rendőrségi közleményt a Délmagyarország.

[popup][/popup]