A zsidó állam kész a béketárgyalásokra – Pelosi átadta Izrael üzenetét Szíriának

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael kész a béketárgyalásokra Szíriával – ezt az üzenetet adta át szerdai damaszkuszi tárgyalásain Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke, aki egyúttal az iraki helyzet megszilárdításának elősegítésére és az Egyesült Államok közel-keleti ellenségeinek nyújtott támogatás beszüntetésére buzdította Szíriát.

Bassár el-Aszad szíriai államfő pedig arról biztosította az amerikai törvényhozás alsóházának elnökét, hogy szintén hajlandó béketárgyalásokat kezdeni a zsidó állammal.

A demokrata párti Pelosit – a harmadik legmagasabb rangú amerikai közjogi méltóságot – és kíséretét kétnapos szíriai látogatása második napján külön-külön fogadta Valíd Moallem szíriai külügyminiszter, Faruk as-Saara alelnök, majd Bassár el-Aszad elnök.

Pelosi a megbeszéléseket követő sajtóértekezleten elmondta: átadta Aszad elnöknek Ehud Olmert izraeli miniszterelnök üzenetét, amelynek lényege, hogy Izrael kész a béketárgyalásokra Szíriával. Aszad elnök pedig arról biztosította vendégeit, hogy szintén kész felújítani a békefolyamatot, béketárgyalásokat kezdeni a zsidó állammal.

  nanypelosi.jpg  
  Nancy Pelosi  

Pelosi többet nem árult el az átadott üzenetről, egy izraeli tisztségviselő azonban közölte: a zsidó állam a tárgyalások feltételéül szabja a terrorcsoportoknak nyújtott szíriai támogatás beszüntetését. Izrael már korábban is ahhoz kötötte a megbeszéléseket, hogy Szíria hagyjon fel a palesztin terroristacsoportok – köztük a Hamasz terroristaszervezet – és a Hezbollah libanoni terrorszervezet támogatásával.

Izrael és Szíria béketárgyalásai 2000-ben szakadtak meg; a megbeszéléseken a kétoldalú kapcsolatok rendezéséről tárgyaltak cserébe azért, hogy Izrael visszaadja Szíriának az 1967-es izraeli-arab háborúban megszállt Golán-fennsíkot. Az arab országok március végi csúcsértekezletükön újra előterjesztették azt a 2002-es béketervüket, amelynek értelmében területért cserébe békét ajánlanak Izraelnek.

Pelosi tárgyalásain szintén felrótta Aszádnak a Hamasz és a Hezbollah támogatását, valamint azt, hogy az Amerika-ellenes külföldi fegyveresek Szírián keresztül szivárognak be Irakba. A washingtoni kormány terrorcsoportok támogatásával vádolja Damaszkuszt, és úgy becsüli, hogy az öngyilkos merénylők 90 százaléka Szírián keresztül jut el Irakba; amerikai megítélés szerint Szíria nem tesz elegendőt ennek megfékezésére.

A republikánus párti George Bush amerikai elnök kormánya Damaszkusz nemzetközi elszigetelésére törekszik. Szíriai tisztségviselők szerint azonban Damaszkusz segíteni kíván Washingtonnak az amerikai csapatok „tisztességes” iraki kivonulásához, de ezért cserébe az Egyesült Államoknak nyomást kell gyakorolnia Izraelre a Golán-fennsík Szíriának való visszaszolgáltatása érdekében.

Az amerikai képviselőház elnöke a vele több politikai kérdésben is éles ellentétben álló washingtoni Fehér Ház kifejezett rosszallása ellenére utazott Szíriába. Bush elnök kedden úgy nyilatkozott, hogy nem célravezető delegációkat küldeni Damaszkuszba.

 

(Forrás: MTI/Reuters/AP/AFP)

 

Jeruzsálemben pontosították Pelosi üzenetét

Pontatlanul adta át Ehud Olmert izraeli miniszterelnök üzenetét damaszkuszi tárgyalásain Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke – közölte szerdán Jeruzsálemben egy izraeli kormányzati tisztségviselő.

“A kormányfő üzenete úgy szólt, hogy Izrael hajlandó béketárgyalásokat kezdeni Szíriával azzal a feltétellel, hogy Damaszkusz lemond a terrorizmusról és felhagy a terrorcsoportok támogatásával” – mondta a tisztségviselő a palesztin Hamász, illetve a libanoni Hezbollah radikális szervezetekre utalva.

Pelosi szerdai damaszkuszi megbeszéléseit követő sajtóértekezletén azt nyilatkozta: átadta Bassár el-Aszad szíriai államfőnek Olmert üzenetét, amely szerint Izrael kész a béketárgyalásokra Szíriával.

  NancyPelosial-Asszadelnokkel.jpg  
  Nancy Pelosi al-Asszad elnökkel  

Az izraeli miniszterelnöki hivatal közleményt adott ki, hogy pontosítsa a harmadik legmagasabb rangú amerikai közjogi méltóság Damaszkuszban tett kijelentéseit. A közleményben a hivatal hangsúlyozza: a zsidó állam a béketárgyalások további feltételeként szabja, hogy Szíria ne nyújtson menedéket Damaszkuszban a Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin iszlamista szervezeteknek, ne támogassa fegyverekkel a Hezbollahot, valamint ne veszélyeztesse a libanoni politikai stabilitást. Ezen kívül Izrael elvárja, hogy Szíria hagyjon fel az iraki terrorizmus támogatásával, illetve mondjon le a radikális iráni rezsimmel kiépített stratégiai kapcsolatairól. A közlemény leszögezi, hogy csak ezen feltételek teljesítésével vehető komolyan Szíria szándéka a béketárgyalásra.

Olmert a fenti feltételekre hivatkozva korábban már több alkalommal elutasította Aszad elnök béketárgyalásra vonatkozó ajánlatait.

George Bush amerikai elnök szerint a demokrata házelnök szíriai látogatásával “ellentmondásos üzenetet” közvetít Damaszkusznak, és alááshatja a közel-keleti ország elszigetelésére tett amerikai erőfeszítéseket.

 

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]