Közös iráni-szíriai katonai tervek a Földközi-tengeren

Írta: ATV - Rovat: Hírek - lapszemle

Több iráni hadihajó is beúszott a Földközi-tengerre, ami precedens értékű: az iráni iszlám forradalom óta nem járt perzsa hajó az övezetben. Most a hírek szerint közös gyakorlatra érkeztek Szíriába, és a két ország tovább erősítené a katonai együttműködését. Szíria perzsa szövetségese, a többször nyíltan Izrael elpusztításáról nyilatkozó iszlamista Irán a szomszédos síita muszlim Hezbollah terrorszervezettel is jó kapcsolatokat ápol.

 

 

Az iráni Habibollah Sayyari admirális találkozott a szíriai védelmi miniszterrel és a katonai főparancsnokkal vasárnap. A találkozóra egy iráni erődemonstrációt követően került sor: a múlt héten két perzsa hadihajó hajózott be a szíriai Latakia kikötőjébe. Az esetre, hogy az iráni hadiflotta behajózott a Szuezi-csatornán keresztül a Földközi-tengerre nem volt példa az 1979-es iszlám forradalom óta.

A perzsa országnak közeli kapcsolata van Szíriával és a libanoni síita Hezbollah-hal, most az iráni hivatalos IRNA hírügynökség szerint Sayyari és a szír katonai vezetők a két ország haditengerészete közötti együttműködés szükségéről tárgyaltak. A két hadihajó a hivatalos tájékoztatás szerint most is gyakorlatozni érkezett. Szíria közeli szövetségese Irán radikális iszlamista vezetőinek, akik többször nyilatkoztak a nyilvánosság előtt Izrael elpusztításáról.

Az iráni katonai jelenlét aggasztja Izraelt: az atv.hu-nak nyilatkozó katonai szakértő, Izrael volt kanadai nagykövete, Alan Baker elmondta, hogy a hadihajók egyértelműen egy iráni provokációnak a részei. A nagykövet szerint az iráni terjeszkedés nem csak a zsidó államra jelent veszélyt: arra hívta fel a figyelmet, hogy az Iszlám Köztársaság olyan rakétatechnológiát fejlesztett ki az elmúlt években, amellyel Teherán egy háború esetén nem csak Izraelt, de akár Olaszországot is eléri.

Egy neve elhallgatását kérő tengerészeti hivatalnok szerint a hajók egyenként 300 ezer dollárt fizettek a csatorna átszeléséért. Az egyiptomi katonai vezetés, amely a Hoszni Mubarak távozását követelő tüntetések óta igyekszik stabilizálni a helyzetét és az országot, kénytelen volt utat adni az iráni hadihajóknak: a csatorna működését szabályozó nemzetközi szerződésben az áll, hogy át kell engedni rajta minden vízi járművet, legyen az kereskedelmi, vagy hadi.

Egyiptom a hajók rakományát sem kutathatta át., ahol januári agyvérzése óta kezelték.  

[popup][/popup]