Nyugati robotrepülők tűntek el a Perzsa-öböl térségében

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A perzsa média által idézett katonai vezető szerint Irán lőhette le őket.
 

 

Az Iráni Forradalmi Gárda feltételezett akciójára egy iráni főparancsnok utalt a helyi médiában: „a távirányított repülőgépeket főleg Irakban és Afganisztánban használták, de előfordult már néhány légtérsértés a mi földünk ellen is” – mondta Amir Ali Hadzsizdeh, a Forradalmi Gárda légierejének egyik parancsnoka a Fars hírügynökség munkatársának.

„Minden bázist elérnek a rakétáink”

 „Sok” más távirányított repülőgépet is lelőttünk már – idézi a pontosabban meg nem határozott időszak során végrehajtott katonai tevékenységre utaló magas rangú főtisztet a hírügynökség. A parancsnok állítását azonban egyelőre nem tudta bizonyítani. Elmondása szerint ez az első beszámoló az incidensekről. A főtiszt azt is elmondta, hogy minden „ellenséges” bázist elérnek az iráni rakéták, és főellenségként az Egyesült Államokra tett utalásokat. Szerinte a térségben állomásozó repülőgép anyahajók sem jelentenek többé fenyegetést Iránra nézve. Elmondása szerint volt idő, mikor egy repülőgép anyahajó komoly fenyegetést jelentett, de most már a legcsekélyebb mozgást is képesek észlelni, és semmilyen hadművelet nem érheti felkészületlenül az országot.

A Forradalmi Gárda az iszlám forradalmat követően alakult 1979-ben, és parancsnokai gyakran fogalmaztak meg figyelmeztetéseket Izraellel szemben. A zsidó állam, éppen úgy, mint az USA, még mindig nem zárja ki a katonai csapás lehetőségét az iráni atomfegyver elkészítésének megakadályozására. Több nyugati kormány is úgy véli, hogy az iráni atomprogram valójában atomfegyver előállítására tett titkos erőfeszítés, de a vádat Teherán tagadja.

Olaj-adu óvja Iránt

Tavaly augusztusban Irán a nyilvánosság elé tárta – állítása szerint saját építésű – Karrar nevű távirányított repülőgépét, melynek hatótávolsága elmondásuk szerint 1000 km, és két 115 kg súlyú bombát, vagy egy 230 kg súlyú precíziós bombát képes szállítani. Irán állítását azonban egyetlen független hírforrás sem erősítette meg. Az USA ötödik haditengerészeti flottája az öböl Iránnal átellenes oldalán Bahrainban állomásozik. Irán azonban a világ olajtermelése hatvan százalékának szállításához szükséges, stratégiai jelentőségű Hormuz-szoros lezárásával fenyegetőzik egy esetleges amerikai támadás esetén.

[popup][/popup]