Az izraeli kormányfő békekonferenciára invitálta az arab vezetőket

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök regionális békekonferenciára invitálta az arab vezetőket, hogy kicseréljék nézeteiket a közel-keleti válság megoldásáról. Olmert a soros EU-elnök Németország kancellárjával, Angela Merkellel vasárnap este Jeruzsálemben tartott közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy tanácskozásra hívja valamennyi arab állam vezetőjét, köztük Szaúd-Arábia királyát is.

  EhudOlmert.jpg  
  Ehud Olmert  

Hozzátette, hogy ha az arab országok kezdeményeznek találkozót, kész elfogadni a meghívásukat. Ha létrejön egy ilyen csúcstalálkozó a Szaúd-Arábia vezette mérsékelt arab országokkal, Izrael nem szab feltételeket, és nem jelöl ki témákat megvitatásra, hanem mindegyik fél előterjeszti elképzeléseit a béke megteremtéséről.

Az izraeli kormányfő cáfolta és megalapozatlannak minősítette azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint Izrael és az Egyesült Államok összehangolt támadást tervez. A jelentések szerint az Egyesült Államok megtámadná Iránt, és ezzel egyidejűleg Izrael Szíriára és Libanonra mérne csapást.

A Szaúd-Arábiában néhány napja tartott csúcsértekezletén az Arab Liga úgy döntött, hogy változatlan formában újra előterjeszti 2002-es békekezdeményezését. Az annak idején Szaúd-Arábia által kidolgozott javaslat előirányozza egyebek között Izrael kivonulását az 1967-ben megszállt arab területekről, a független palesztin állam létrehozását, illetve a palesztin menekültek helyzetének igazságos rendezését. Mindezért cserébe az arab államok készek lennének elismerni Izraelt és normalizálni vele kapcsolataikat.

Olmert üdvözölte az Arab Liga döntését, mondván, hogy lát pozitív elemeket a javaslatban. Ugyanakkor hozzátette, hogy a Izrael számára nem elfogadható a békekezdeményezés minden pontja.

(MTI)

[popup][/popup]