Egyszerre magyar (és) zsidó

Írta: Magyar Szó - Rovat: Hírek - lapszemle

Budapesten is bemutatták a Zsinagóga.com projektum keretében létrejött szabadkai zsinagógáról készült kisfilmek egy részét. A bemutatót a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezte, a Határtalan – Egyszerre magyar (és) zsidó, kultúrák vonzásában című programsorozatuk első állomása volt ez, amelyet négy éven át szeretnének megvalósítani. A program a tervek szerint eljut majd Szabadkára, és a Felvidékre, Erdélybe, Kárpátaljára is.
 

Budapesten is bemutatták a szabadkai zsinagógáról készült kisfilmeket

Az estre, amelyet Deák Andrea, a MaZsiKe ügyvezető titkára moderált, a Klauzál 13 Könyvesbolt és Galériában került sor.

Itt a szabadkai zsinagógáról készült kisfilmek (Szecesszió, 1902, Szabadkai zsidók – általános, A szabadkai zsinagóga, A szabadkai zsidó temető sírfeliratai – melyek rendezője Negyela László Márk, operatőre Tímár Zsolt) mellett helyzetképet is kaphatott a látogató Szabadkáról és a szabadkai zsidókról, a Zsinagóga.com projektről. Negyela László Márkkal, a TUUM (Adveniat regnum tuum) Egyesület elnökével, a Zsinagóga.com projekt vezetőjével Bakács Tibor újságíró beszélgetett Szabadka különleges hangulatáról, a helyi zsidók fogyatkozásáról, a szabadkai polgárok különleges, a zsinagógához való viszonyulásáról. Arról is szó esett az interaktív esten, vajon kinek a feladata lenne Európa harmadik legnagyobb zsinagógájának felújítása, azt hogyan lehetne megvalósítani, az épületet hogyan lehetne megtölteni tartalommal.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület az első független magyarországi zsidó civil szervezetek egyike, 1988 novemberében alakult.

Az est hangulatát meghatározta Kardos Dániel gitárjátéka, aki a zsidó muzsika mellett a balkáni hangzásvilágot is odavarázsolta a könyvesházba, a Đurđevdan című dalt pedig általam soha nem hallott, leggyönyörűbb módon adta elő. Gasztronómiai élményben Kern Ágnes (Szabadka-Budapest) a balkáni ízek szakértője, számos szakácskönyv szerzője részesítette a jelenlévőket.

 

Címkék:gasztronómia

[popup][/popup]