Dupla jubileumi koncertet ad a Budapest Klezmer Band

Írta: Zene.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Különleges jubileumi koncertnek lehetnek szem és fültanúi azok, aki jegyet váltanak december 14-re, a Művészetek Palotájába. Megalakulásának 20. születésnapját ünnepli a Budapest Klezmer Band, nagyszerű sztárvendégekkel, közönségüket olyan zenei csemegével megörvendeztetve, amely egyfajta válogatás az eltelt időszak zenei anyagából.
 

 

Nehéz két órában bemutatni a 20 év termését – ezért a legtermékenyebb korszakok, legismertebb műveiből kapunk egy átfogó bemutatást, vendégművészek segítségével.

Ennek keretében a közönség részleteket hallhat például a Purim, avagy a sorsvetésből a Győri Balett közreműködésével, a Menyasszonytánc című, nagysikerű klezmer-musicalből, a Jiddis Blues című szerzeményből, a Klezmer Táncszvitből és a Hegedűs a háztetőn című produkcióból.

A koncertet olyan jeles vendégek tisztelik meg s emelik fényét mint Illényi Katica, Bíró Eszter, Dunai Tamás és a Győri Balett társulata.

A Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

Jávori Ferencet – akit barátai csak Fegyának szólítanak – a magyar klezmer mesterének, koronázatlan királyának tartják. Az általa 1990-ben alapított zenekar, a Budapest Klezmer Band megkapta a Kodály-díjat, az Artisjus-díjat és az eMeRton díjat, Jávori Ferenc pedig a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjének birtokosa. Tavaly, március 15-én, művészi munkássága elismeréséért átvehette az Érdemes Művész díjat.

Zenekarával immár 20 éve varázsolja el a közönséget, s az ünnepi gálakoncertet is azon a magas színvonalon prezentálják, amelyet jól megszokhattunk tőlük az évek során. Ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy az érdeklődés már előre akkora volt a koncertet illetően, hogy a aznap – december 14-én – két előadásra is sor kerül: az első kezdésé 15.30, míg az esi időpontja: 20.00. A helyszín pedig nem más, mint az impozáns Művészetetek Palotája, Bartók terme.

 

[popup][/popup]