Izraelnek választania kell a béke és a telepek között

Írta: Index / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Vasárnap lejár Izrael telepépítési moratóriuma, ezért Mahmúd Abbász palesztin elnök jelezte, hogy talán ideje lenne azt meghosszabbítani.

 

 

Mahmoud Abbas.jpg

Mahmúd Abbász

Izraelnek választania kell a béke és a telepek között – jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök az ENSZ Közgyűlés 65. ülésszakának általános vitájában szombaton, egy nappal a ciszjordániai telepek bővítésére vállalt tíz hónapos részleges izraeli moratórium hatályának lejárta előtt.

Abbász mindazonáltal nem utalt a dátumra. Hangsúlyozta, hogy mindent megtesz a szeptemberben, húsz hónap után újrakezdődött izraeli-palesztin béketárgyalások sikere érdekében, és ezúttal került minden nyílt fenyegetőzést arra vonatkozóan, hogy esetleg megszakítaná tárgyalásokat a telepek ügye miatt.

Ugyanakkor egyértelművé tette, hogy Izraelnek fel kell hagynia minden telepépítési tevékenységével, ha azt akarja, hogy a közvetlen tárgyalások sikerre vezessenek. “Izraelnek választania kell a béke és a telepépítések folytatása között” – mondta.

Abbász korábban többször is kilátásba helyezte, hogy véget vet az izraeli-palesztin tárgyalásoknak, ha Izrael nem hosszabbítja meg a ciszjordániai zsidó telepek bővítésére vállalt, szeptember 26-án lejáró részleges moratóriumot.

A moratórium meghosszabbítására szólította fel Izraelt szerdán a közel-keleti kvartett – az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország – is, erősítve azt a nemzetközi nyomást, amely a zsidó államra nehezedik az építkezések szüneteltetése, s ezáltal az izraeli-palesztin békefolyamat sikerre vitele érdekében.

Netanjahu, akinek jobboldali koalíciós kormányában a telepes mozgalmat támogató pártok is helyet foglalnak, mindeddig kitért Barack Obama amerikai elnöknek azon felhívásai elől, hogy hosszabbítsák meg a moratóriumot. Ugyanakkor azt hangoztatja, hogy az újrakezdődő építkezések csak korlátozott mértékűek lesznek.

[popup][/popup]