Megnyitja kapuit az Izraeli Kulturális Intézet

Írta: Sajtóközlemény - Rovat: Hírek - lapszemle

2010 szeptemberében izgalmas, új színfolttal gyarapszik Budapest kulturális kínálata: megnyitja kapuit az Izraeli Kulturális Intézet.
 

 

Hangversenyek, kiállítások, nyelvtanfolyamok, filmvetítések, műsoros estek, klubrendezvények, találkozók várják a Paulay Ede utcai ház küszöbét átlépő magyarokat és izraelieket. Közülük sokan talán csak itt ismerik fel, milyen sokrétűen gazdag, ősi és modern, európai és közel-keleti, hagyományos és fiatalos Izrael művészete, egész kultúrája, nem is beszélve a számos területen világszínvonalú tudományáról. A kínálat túlmutat a zsidó kultúrán: vallási hátterét tekintve muszlim és keresztény, etnikailag arab és több más kis létszámú népcsoport kultúrájából áll össze Izrael mozaik-kultúrája, és ennek lehető legteljesebb bemutatására törekszik majd a budapesti intézet.Létrehozói a nyitott és befogadó Magyarországon szeretnék láttatni a nyitott és befogadó Izraelt, izgalmas kultúrájával, az ősi földön születő modern életre rácsodálkozó, kísérletező művészeivel és hétköznapi embereivel. 

Maga az alapítás is együttműködés eredménye: az alapítók részben civilek, magánszemélyek, részben pedig a nagyvilágban élő zsidóság és Izrael kapcsolatait ápoló Szochnut szervezet, amelynek elnöke, Natan Sharansky részt vesz a megnyitón. Nem állami, kormányzati képviseletről van tehát szó, a budapesti Izraeli Kulturális Intézet unikum ebből a szempontból is. Az alapítók nem más országokban már kialakított mintát követtek, hanem úgy érezték, hogy a saját kulturális gyökerei szempontjából kiemelkedő jelentőségű Budapesten egyszerűen helye van az izraeli kultúra bemutatásának. Oly sok egykori budapesti és azok leszármazottai nyomták-nyomják rá bélyegüket a mai Izraelre, hogy indokolt felmutatni a mai budapestieknek: ez lett egykori polgártársaik szorgalmának, tehetségének eredménye, ezzé ötvöződött a Közel-Kelet kohójában a Magyarországról magukkal vitt szellem.

Az Intézet nemcsak nyílt és befogadó, hanem apolitikus is. Méricskélés nélkül befogad közösségeket, klubokat, egyesületeket, ha azok tevékenysége összhangban áll az Intézet küldetésével. Itt lesznek egyébként a Szochnut regionális irodái is.

Az Izraeli Kulturális Intézet úgy tölti be küldetését a legjobban, ha tevékenysége nagyobb részben a magyar partnerekkel közösen valósul meg, ha hidat tud építeni izraeli és magyar filmesek, írók, előadó-, zene- és képzőművészek között, ha fórumává válik izraeli és magyar emberek kulturális egymásra találásának.
 

[popup][/popup]