“…a magyar nemzeti szocializmus egyik alapköve a zsidónélküliség”

Írta: ATV - Rovat: Hírek - lapszemle

„Itt nincs demokrácia a táboron belül” – jelentette ki a Hetek újságíróinak hangfelvétele szerint a Magyar Szigeten Zagyva György Gyula, a Jobbik parlamenti képviselője. A lap munkatársai előzetes bejelentéssel érkeztek a Magyar Szigetre, mégis azt mondják: emberi méltóságukban megalázták és szabad mozgásukban is korlátozták, Zagyva György Gyula pedig megfenyegette őket. A neonáci felhangoktól sem mentes rendezvényen egyébként előadást tartottak a zsidó médiapolitikáról, és ott volt az olasz neofasiszta párt elnöke is.
 

Csak annyit zsidóznak a Magyar Szigeten, mint a gárda tüntetésén

A Magyar Sziget egyik főszervezője, Incze Béla, Zagyva Gyula közvetlen munkatársa pedig az újságíróknak azt mondta: a magyar nemzeti szocializmus egyik alapköve a zsidónélküliség.

„Én nem antiszemita vagyok, én aszemita vagyok, ami azt jelenti, hogy zsidónélküliség, ez a magyar nemzeti szocializmusnak egyik alapköve…” – fogalmazott Incze, a Hatvannégy Magyar Vármegye Ifjúsági Mozgalom budapesti elnöke.

„A Jobbik elnöksége hétfői ülésén napirendre vette Zagyva György Gyula ügyét, de érdemben nem foglalkozott vele, mert azt kocsmai színvonalú beszélgetésnek minősítették” – fogalmazott Dúró Dóra, a párt szóvivője, de azt nem tudta megmondani, hogy a beszélgetés melyik része volt szerintük kocsmai.

A szóvivő nem tud arról, hogy a párt más fórumán tárgyalnák az ügyet, és arról sem, hogy szóba került volna, hogy a képviselő bármilyen más büntetést kapjon. Dúró Dóra korábban azt közölte: szerinte nem vizsgálni, hanem támogatni kellene az államnak a Magyar Szigethez hasonló rendezvényeket. Hasonló elvárást fogalmazott meg a választások után Toroczkai László, a HVIM elnöke is, aki szerint viszont a Jobbiknak lenne kötelessége támogatni a Magyar Szigetet.

Volner János, a Jobbik országgyűlési képviselője ugyanakkor nem tudta megmondani, támogatja-e a pártja a rendezvényt. „Nem tudok róla mit mondani, nem folyok bele a pártfinanszírozásba” – fogalmazott a képviselő, aki szerint zsidózás, antiszemitizmus csak annyira van jelen a Magyar Szigeten, mint a Magyar Gárda Deák téri tüntetésén.

A támogatásról Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje sem tudott mit mondani. Véleménye szerint ugyanakkor a rendbe nem fér bele, hogy újságírókat fenyegessenek egy rendezvényen.

Dániel Péter büntetőjogász szerint hivatalból fel kellene lépnie a nyomozóhatóságnak a Magyar Szigeten történtek miatt. Mint mondta, ha valóban faji, vallási hovatartozás miatt támadtak és gyaláztak különböző csoportokat, akkor törvénysértés történt. Ha pedig ebben egy országgyűlési képviselő is részt vett, akkor a mentelmi joga felfüggesztését is kellene kérni – mondta.

Az MSZP az Országgyűlés emberi jogi bizottságának összehívását kezdeményezi a Magyar Szigeten történtek miatt.

[popup][/popup]