Izrael a libanoni kormányt teszi felelőssé a támadásért

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

2010. augusztus 3-án az Izraeli Védelmi Erők Misgav település közelében az úgynevezett “Kék Vonal” izraeli oldalán tereprendezési műveletet hajtott végre, a korábban az UNIFIL-el történt egyeztetésnek megfelelően. Olyan területről van szó, amelyen Körülbelül egy hónappal ezelőtt közösen járőröztek az Izraeli Védelmi Erők és az UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon)

Az izraeli követség közleménye

 

 

Aznap reggel 6 órakor az UNIFIL tájékoztatást kapott arról, hogy a munkálatok előreláthatólag reggel 9 órakor kezdődnek. Miután az UNIFIL kérte ezek megkezdésének elhalasztását, annak érdekében hogy felkészülhessenek. Közösen abban egyeztek meg, hogy a munkálatokat 11:30 órakor kezdik. Meg kell említeni, hogy a helyszínen tartózkodtak az UNIFIL indonéziai katonái. Ki kell emelni, hogy az UNIFIL tájékoztatta a Libanoni Hadsereget három órával előre.

 

elszallitjak a serulteket afp.jpg 

Elszállítják a sérülteket (AFP)

12:22 órakor a Libanoni Hadsereg lövéseket adott le az Izraeli Védelmi Erők egységére. A lövések következtében életét vesztette az ezred vezetője és egy katona súlyosan megsérült. Fontos hangsúlyozni, hogy a Libanoni Hadsereg tüzet nyitott az UNIFIL indonéz katonáira is, akik a helyszínen tartózkodtak.

Néhány perccel a lövések után az Izraeli Védelmi Erők füstgránátot lőttek ki és katonai helikoptereket küldtek fel. Az Izraeli Védelmi Erők tüzérsége és a katonai helikopterek lövéseket adtak le a területen található Libanoni Hadsereg állásaira és különösen a Libanoni Hadsereg ezredének központjára, amelyhez azok az egységek tartoztak, amelyek az Izraeli Védelmi Erők katonáira lőttek. Ezalatt, a Libanoni Hadsereg RPG rakétát lőtt ki az Izraeli Védelmi Erők állására.

Eddig a tegnapi események tényei.

 

[popup][/popup]