Gyűlöletvetítés

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ismét náci propagandafilmet készültek bemutatni egy fővárosi pincében, de a rendőrség megakadályozta a vetítést. Furcsamód a szerzői jogok megsértése, és nem közösség elleni izgatás miatt indult eljárás. A hatóságok a gyűlölettel összefüggő bűncselekményeket nem szívesen nevezik néven, a nyomozáshoz inkább politikailag semleges passzusokat keresnek a büntető törvénykönyvben. Gyávaságból? Óvatosságból? Vagy mert így könnyebb bizonyítani? PUNGOR ANDRÁS írása.
 

Az SZDSZ ügyvivője írt Pintérnek

 

2010. július 27. / 168 óra

 

– Maga fasiszta?
– Nem. Én hungarista vagyok – mondja büszkén az Ausztráliában élő Gede Tibor a telefonban, amikor arról faggatom, hogy Budapesten, egy Hegedűs Gyula utcai pincében tűz műsorra zsidókról szóló náci propagandafilmeket: tavaly a Jud Süsst, néhány hete meg az Igazi zsidót.
Gede Tibor állítólag autófényezőként és -szerelőként keresi kenyerét Ausztráliában. Néhány éve azt mondta: egy 1983-as Mitsubishi az egyetlen vagyona.
Ehhez képest idehaza beszállt a turulos-suméros-őshazás szélsőjobbos bizniszbe. Csak ő nem jelvényekkel, kitűzőkkel és zászlókkal üzletel, hanem könyvekkel és videókkal. Zsidóellenes szennyirodalommal. Szerinte mindenki a világnézetének megfelelő portékával kereskedik.
– A televízióban nem hirdethetjük a DVD-inket, így népszerűsítésnek marad a pince – magyarázza.
Szórólapokkal harangozták be a vetítést: „félelmetes valósághű és felvilágosító, híres német dokumentumfilm”, amely „eredeti felvételek alapján világosabban mutatja be a zsidók romboló és vérszomjas, kegyetlen természetét, mint ahogy valaha is láttuk”.

Szabadai Viktor, az SZDSZ ügyvivője barátaival nyílt levélben szólította fel Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akadályozza meg a „gyalázatos vetítéssorozatot”.

A magyar rendőrök a német Fridrich Wilhelm Murnau Alapítványhoz fordultak. Tudták, ez a szervezet rendelkezik a régi német filmek jogaival. A BRFK megkeresésére az alapítvány közölte: nem járultak hozzá az Örök zsidó című film nyilvános vetítéséhez. Így lett jogalap a rajtaütéshez. Könnyebb a szerzői jog megsértése, mint közösség elleni izgatás miatt lecsapni. Az utóbbi macerás, nehezen bizonyítható.

Néhány perccel a filmvetítés kezdete előtt megjelentek a rendőrök a Hegedűs Gyula utcai pincében. Tőlük tudjuk, mintegy hatvan embert találtak ott. Lefoglalták a film kópiáit, és szerzői jogok megsértésének megalapozott gyanúja miatt indítottak nyomozást.

 

[popup][/popup]