Különös felmentés – zsidó szervezetek tiltakoznak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A romániai bíróság szerint a háború indítása “jogos önvédelem” volt – kutatók szerint a rezsim 280-380 ezer zsidó és 11 ezer cigány legyilkolásáért felel.

  ionantonescu.jpg  
  Ion Antonescu  

Két romániai zsidó szervezet tiltakozást jelentett be egy nemrég született bírói ítélet ellen, amely felmentette Ion Antonescu diktátort a háború indításának vádja alól.

A Román Királyság Antonescu tábornok irányítása alatt 1941-ben a németek oldalán megtámadta a Szovjetuniót, amely az előző évben elfoglalta az ország területének egy részét. A bukaresti fellebbviteli bíróság arra a következtetésre jutott, hogy Románia támadása jogos önvédelem volt. Az ítélet ugyanakkor nem menti fel a tábornokot a háborús és az emberiesség elleni bűnök vádja alól.

Abban az időben Antonescu Hitler hűséges szövetségese volt, s olyan háborút folytatott, amely milliók életének elvesztésével járt – hívta fel a figyelmet a két szervezet, amely attól tart, hogy az ítélet visszaveti Romániában azt a törekvést, hogy fényt derítsenek az ország szerepére a holokausztban.

Az ítélet “szélsőséges megnyilvánulásokhoz vezethet, amelyek negatív hatással lehetnek a nemzeti és nemzetközi politikai légkörre’” – figyelmeztetnek a zsidó szervezetek.

A kommunista időszak alatt a kérdést azzal intézték el, hogy a holokauszt kizárólag a német nácik bűne volt, s figyelmen kívül hagyták az akkori román vezetők felelősségét. Az Antonescu-kormányt a Nobel-békedíjas Elie Wiesel által vezetett vizsgálóbizottság kutatásai szerint 280-380 ezer zsidó és 11 ezer cigány legyilkolásáért terheli felelősség.

 

(Forrás: MTI, Hírszerző)

[popup][/popup]