Elítéltek egy palesztint, mivel magát zsidónak mondva csábított el egy izraeli nőt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraelben megosztja a közvéleményt egy arab férfi elítélése, aki magát zsidónak mondva folytatott viszonyt egy izraeli nővel, és a bíróság ezt nemi erőszaknak tekintette.
 

Szabbar Kasúrt másfél évi börtönbüntetésre, továbbá 30 havi feltételes szabadságvesztésre, valamint 2000 eurónak megfelelő fájdalomdíj fizetésére ítélték hétfőn nemi erőszak miatt. A 30 éves izraeli arab férfi zsidó agglegénynek adta ki magát, és amikor barátnője rájött, hogy valójában arab, feljelentette őt, ami végül a hétfői ítélethez vezetett.

A bíró úgy érvelt, hogy “ha az asszony nem feltételezte volna, hogy a vádlott komoly, romantikus kapcsolatban érdekelt zsidó agglegény volt, akkor nem vett volna részt benne”, és úgy véli, hogy a bíróságnak meg kell védenie az ártatlan áldozatokat a csavaros eszű bűnözőktől.

Kasúr rasszistának bélyegezte az ítéletet. “Két éve házi őrizetben tartanak – semmiért. Ha zsidó lennék, nem számoltatnának el. Ez nem nemi erőszak. Nem erőszakoltam meg egy erdőben és hagytam magára mezítelen.

Minden a beleegyezésével történt” – mondta az arab vádlott, aki fontolgatja, hogy megfellebbezi az ítéletet, amely az izraeli sajtó szerint is megosztja a társadalmat.
Gideon Levy, egy ismert izraeli liberális újságíró szerint, ha egy zsidó férfi mohamedánnak adja ki magát, és viszonyt folytat egy mohamedán nővel, aligha ítélnék el nemi erőszak miatt.

A Háárec című izraeli újság honlapja szerdán idézi Elkana Laiszt jeruzsálemi jogász véleményét, aki szerint a bíróság helytelenül alkalmazta a legfelsőbb bíróság korábbi állásfoglalását. A 2008-as ügyben egy férfi magas rangú hivatalnoknak adta ki magát, lakást és segélyt ígért nőknek cserébe szexért. Az ő ügyében a legfelsőbb bíróság “szélhámossággal elkövetett erőszakot” állapított meg.

Laiszt szerint ez veszélyes precedenst teremt, mert “megnyitja az utat a nemi erőszakért való elítélés előtt minden esetben, ha valaki hazudik személyazonossága egy részletéről”.
 

[popup][/popup]