Zentai Károlyt mégsem adhatják ki

Írta: Index - Rovat: Hírek - lapszemle

Zentai Károly megnyerte kiadatása ellen benyújtott fellebbezési eljárását az ausztrál bíróságon, amely felülvizsgálta az ausztrál belügyminiszter korábbi döntését. A most 88 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy 1944 novemberében Budapesten két társával megvert és megkínzott egy zsidó fiatalembert, aki belehalt a bántalmazásba.

 

A háborús bűnökkel vádolt és Ausztráliában élő Zentai Károly sikerrel fellebbezett a miniszteri döntés ellen, amely alapján kiadható volt a magyar igazságszolgáltatásnak, jelentette az ABC News ausztrál hírportál.

Az ausztrál belügyminiszter – miután az illetékes ausztrál bíróságok megállapították, fennállnak a kiadatás jogi feltételei – 2009. november 12-én hozott határozatával hozzájárult ahhoz, hogy Zentait kiadják a magyar hatóságoknak.

A vonatkozó ausztrál jog szerint a kiadni kért személy azonban a belügyminiszter határozatának bírósági felülvizsgálatát is kérheti, Zentai pedig ezt megtette.

Zentai ügyvédjei azzal érveltek, hogy ügyfelüket egészségi állapota nem teszi alkalmassá a Magyarországra történő utazásra. A 88 éves vádlott családja által pénteken nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint Zentai nemrég agyvérzést kapott, és több bordája eltört.

A The Australian című lap azt írta, Zentai ügyvédei szerint hibás volt a miniszteri döntés, mert Zentait Magyarországon hivatalosan nem vádolták meg semmivel, csupán kihallgatni akarták.

A perthi szövetségi bíróság végül úgy ítélte meg, hogy a belügyminiszter túllépte hatáskörét az ügyben, nem volt joga a kiadatásról dönteni.

A Zentai-ügyben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium péntek délben kapta meg az ausztrál szövetségi bíróság írásba foglalt és indokolt határozatát, jelenleg a 97 oldalas dokumentumot értelmezik és értékelik, közölte a minisztérium kormányzati kommunikációs államtitkársága pénteken. “Az ítélet 97 oldal terjedelmű, ennek átvizsgálása, értelmezése és értékelése több napot vesz igénybe, és azt ráadásul az illetékes ausztrál minisztérium is vizsgálja” – tették hozzá. Azt mondták, hogy az ítéleti indoklás részletes megismerése után tudják kommentálni a döntést.
hirdetés

A gyanú szerint a most 88 éves férfi 1944 novemberében Budapesten két társával megvert és megkínzott egy zsidó fiatalembert, aki belehalt a bántalmazásba. Zentait öt éve tartóztatták le az ausztráliai Perthben, ahol öt évtizeddel ezelőtt telepedett le.

A magyar állam 2005 tavaszán kérte Ausztráliától a kiadatását. Az ausztrál igazságszolgáltatás hosszú eljárás végén helyt adott a magyar kérelemnek, és Zentait tavaly október végén kiadatási őrizetbe helyezték Perthben.

A bíróság december közepén óvadék ellenében szabadlábra helyezte Zentait, aki így családja körében várta a szövetségi bíróság döntését kiadatása ügyében.
 

[popup][/popup]