A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiája

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Budapest, 2007. március 19. (MTI) – A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiája című könyv először összegzi a vészkorszak eseményeinek földrajzi hátterét, a gettósítások, a deportálások helyszíneit – mondta a Holokauszt Emlékközpont munkatársa az MTI-nek.

Az emlékközpontban hétfőn bemutatott háromkötetes enciklopédiát, 23 nemzetközi kutató és történész munkáját elsőként levéltárak, könyvtárak, kutatók és egyetemisták számára teszik elérhetővé, de az 1600 oldalas munkát később digitális formában is terjesztenék – tette hozzá Kardos Zoltán.

A Holokauszt Emlékközpont kommunikációs tanácsadója kiemelte: a világhírű, magyar származású holokausztkutató, Randolph L. Braham professzor főszerkesztésével készült tudományos munka az 1944-es magyarországi határokon belüli területet foglalja magában, így az első és második bécsi döntéssel, valamint a Csehszlovákia és Jugoszlávia feldarabolásakor visszatért vármegyéket is.

A Park Könyvkiadó gondozásában megjelent kötetek a holokauszt helytörténetét eddig még soha nem látott precizitással összegzik – hangsúlyozta Kardos Zoltán.

Hozzátette: a könyv bemutatóján Schőner Alfréd főrabbi, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rektora a Zsidó Hitközségek és Közösségek Állandó Fórumának életműdíjával tüntette ki Randolph L. Braham professzort, a Rosenthal Holokausztkutató Intézet 85 éves igazgatóját, a City University of New York (CUNY) professzorát.

Randolph L. Braham jelenleg a CUNY City College és a Graduate Center doktori programjának emeritus professzora. A magyarországi és a romániai holokausztról több mint hetven könyvet írt, illetve szerkesztett, köztük A népirtás politikája – A holokauszt Magyarországon című kötetet.

 

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]