Heller: Tessék mondani, pontosan kit öltek meg?

Írta: ATV - Rovat: Hírek - lapszemle

A filozófus szerint a Jobbik 16 százalékos támogatottsága járványra utal, a kór pedig azért terjed, mert senki nem szól rá a kiabálókra. Összességében nem tartja szélsőséges országnak hazánkat, de az olyan mondatokkal, hogy a kormány megöli az embereket, ő sem tud mit kezdeni. Interjú Heller Ágnessel.
 

 

Ön, aki átélte a nyilas korszakot, mit érez, mire gondol, amikor Árpád-sávos zászlók alatt cigányozik és zsidózik egy olyan politikai csoport, amelynek nem csak gárdája, meg csendőrsége van, hanem parlamenti képviselete is?

Először szégyenérzetet. Szégyellem magam, mint magyar, hogy egy ilyen erő ilyen hatalomra tehetett szert Magyarországon. A lakosságnak mindenhol van egy 5 százaléknyi gyűlöletre hajlamos, frusztrált rétege, aki úgy érzi, hogy saját problémainak mások az okai. Ez az öt százalék rendben van, a 16 százalék már nagyon rossz arány, mert járványra utal. Ez olyan mint egy pestis. Ha patkányok között terjed a kór, az rendben van, de az már baj, ha emberekre is átterjed – embereknek azokat nevezem, akik természetüktől fogva nem lennének gyűlölködök, nem zsidóznának, nem cigányoznának. A kór azért tud terjedni, mert nincs ellenállás: ha valaki nagyon hangosan kiabál, senki sem mondja, hogy fogd be a szád. Ha valaki antiszemita szlogeneket skandál, nem is kérdezik meg tőle, tudod-e fiam, hogy ez mit jelent. Az a baj, hogy szóba sem állunk ezekkel az emberekkel. 

A teljes interjú itt!
 

[popup][/popup]