EuroMed harmadjára

Írta: Nol - Rovat: Hírek - lapszemle

Kanun, lant, hegedű, mandolin, cselló, ney – igazi hangszer-csodák, melyek remekül megférnek egymás mellett. Együttes hangzásuk persze kicsit szokatlan, kicsit új, de mégis nagyon dallamos és szerethető. A harmadik EuroMed Fesztiválon magyar zenészek 11 ország kiváló muzsikusaival karöltve kilenc új világzenei produkciót mutatnak majd be a Gödör Klub színpadán június 8-a és 10-e közt.
 

 

A harmadik Euromed Fesztiválon  kilenc magyar zenész mellett, Tunézia, Egyiptom, Olaszország, Törökország, Izrael, Spanyolország, Belgium, Finnország, Portugália, Szerbia és Lengyelország is képviselteti magát. Multikulturális örömzenélésre számíthatunk, ki-ki saját kultúrájával fűszerezi meg az egészet, s így a sok egyedi játék, felhasználva az arab, a zsidó, az afrikai, a balkáni és a jazz zene sajátos elemeit, valami egészen újat, valami tökéleteset alkot. Vérpezsdítő világzenét, mely mindenkit lázba hoz.

A fesztivált 2007-ben rendezték meg először itthon, és 2009 óta három országban valósul meg az Európai Unió Kulturális Keretprogramjának támogatásával. Budapest, Belgrád és Katowice pár napra a szokásosnál is nyüzsgőbb és változatosabb programmal várja a táncra vágyó és zeneimádó közönséget.

Az itthoni program igen színes, rengeteg fellépő közül válogathatunk, sok újat tartogat a három nap. Többek közt megnézhetjük a João Jorge Ramos-t, művésznevén Rão Kyao portugál szaxofonos, banszuri játékost, aki ez alkalommal a török zenésszel, Mehmet Polat-tal muzsikál majd, itt lesz Sameer Makhul, aki a Jeruzsálemi Zeneakadémián végzett, és virtuóz lantjátékát többek közt a nemzetközi hírű Taiseer Eliastól tanulta. Ő Horváth Kornél ütőhangszeres dzsesszzenésszel és Vasilic Nenad szerb bőgőssel zenél majd együtt.

 

[popup][/popup]