Ügyvédje szerint Zentait nem adhatják ki

Írta: Index - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Ausztráliában élő, háborús bűncselekménnyel vádolt Zentai Károly nem adható ki Magyarországnak, mert nem emeltek vádat ellene, mondta a perthi szövetségi bíróságon Zentai ügyvédje.
 

 

Zentai Károly fellebbezett Brendan O’Connor belügyminiszternek a kiadatásról szóló döntése ellen. Malcolm McCusker védő érvelése szerint a magyar hatóságok csak ki akarták vizsgálni védence ügyét, és “megalapozott gyanúról” beszéltek, de hivatalos vádemelés nem történt. Ennek alapján Ausztrália szerinte – a két ország kiadatási egyezménye értelmében – nem adhatja ki Zentait Magyarországnak.

A megalapozott gyanú szerint a most 88 éves férfi 1944 novemberében Budapesten két társával megvert és megkínzott egy zsidó fiatalembert, aki belehalt a bántalmazásba. Zentait öt éve tartóztatták le az ausztráliai Perthben, ahol öt évtizeddel ezelőtt telepedett le.

A magyar állam 2005 tavaszán kérte Ausztráliától a kiadatását. Az ausztrál igazságszolgáltatás hosszú eljárás végén helyt adott a magyar kérelemnek, és Zentait tavaly október végén kiadatási őrizetbe helyezték Perthben.

A kiadatás azonban továbbra is várat magára, mert Zentai ügyvédei fellebbezést nyújtottak be a szövetségi bírósághoz. A fellebbviteli döntés meghozatalának nincs határideje. A bíróság december közepén óvadék ellenében szabadlábra helyezte Zentait, aki így családja körében várja a végső döntést kiadatása ügyében.

[popup][/popup]